Recept na tuhle buchtu mám od mojí mamky. Když jsem byla malá, tak to u nás byla oblíbená všednodenní buchta ke kávě nebo k odpolední svačině. Příprava je rychlá a do těsta se toho dá schovat mnohem víc než přebytečná letní jablka, rozinky a ořechy. Určitě si pamatuji, že v ní občas byly kousky čokolády nebo zbytek povidel…
Suroviny na těsto (forma o průměru cca 28 cm):
- 2 vejce
- 1 hrnek cukru krupice
- 1/2 hrnku oleje
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1/2 čajové lžičky mleté skořice
- 1/2 sáčku kypřícího prášku
- 1 čajová lžička kakaa
- 3 menší jablka
- hrst rozinek
- hrst na hrubo nasekaných vlašských ořechů
Postup:
- Začneme předehřívat troubu na 180 °C. Formu na koláč si vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
- Jablka oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Ořechy nasekáme na hrubo.
- Vezmeme hrnek o objemu cca 150 ml a v menší míse smícháme všechny sypké suroviny.
- Ve druhé větší míse vyšleháme vejce s cukrem, do kterých pomalu za stálého šlehání přiléváme olej.
- Všechny sypké suroviny vmícháme do vaječné pěny, nakonec přidáme jablka, ořechy a rozinky.
- Vznikne nám poměrně tuhé těsto, které rozetřeme do koláčové formy (nebo s ním naplníme formičky na muffiny).
- Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 30–40 minut, případně vyzkoušíme špejlí, zda je buchta hotová.
- Pokud chceme péct buchtu na velkém plechu, tak použijeme hrnek o objemu 300 ml a nehrnkové suroviny vynásobíme 2x.