Pomazánky jsou u nás oblíbené, je to rychlá, dobrá a vděčná víkendová večeře. A když při tom zachráníme hermelín, který se nebezpečně přiblížil konci své trvanlivosti, tak je to příjemný bonus. Neradi plýtváme dobrým jídlem a tady platí, že čím je hermelín starší, měkčí a vyzrálejší, tím je pomazánka lepší (ovšem ani hermelín nezraje do nekonečna, na to pozor). Původní recept na hermelínovou pomazánku je od Kuchařky pro dceru, ale časem u nás v kuchyni prošel drobnými kosmetickými úpravami.
Suroviny pro 2 osoby:
- 120 g vyzrálého hermelínu
- 1 balení krémového sýra (lučina, žervé)
- 50 g kvalitní šunky
- 1 vejce vařené natvrdo
- 1 jarní cibulka i s natí
- pepř
Postup:
- Připravíme si kuchyňského robota se sekacím nástavcem.
- Hermelín a šunku nakrájíme na menší kostičky. Vejce oloupeme a také nakrájíme na menší kousky. Cibulku podélně rozřízneme na čtvrtiny a nakrájíme najemno, kousek natě si odložíme stranou na ozdobu.
- Hermelín, šunku, krémový sýr a pepř dáme společně do robota a krátce promixujeme, aby se vše spojilo.
- Směs z robota přesuneme do misky, přidáme nakrájené vajíčko a cibulku, vše ještě jednou promícháme a je hotovo.
- Pomazánku namažeme na domácí chléb, ozdobíme natí z cibulky a cherry rajčátkem.