Rubriky
Dezerty Sladké Snídaně Svačina Teplé Večeře

Lívance z podmáslí

Lívance z podmáslí u nás doma úplně vytlačily klasické kynuté. Na kynutých nám vždycky trochu vadilo, že jsou z nich cítit kvasnice a navíc musí kynout, takže to není nic pro chvíle, kdy potřebujeme rychlou večeři nebo snídani. Proto jsme začali dělat lívance z podmáslí. Jsou rychlé, vláčné, nadýchané a měkoučké. Těsta je dost na 4 porce, ale vždycky k lívancům přidáváme jogurt, tvaroh nebo zakysanou smetanu s čerstvým ovocem nebo ovocnou omáčkou. Pokud bychom chtěli lívance namazat jen marmeládou, tak by to asi bylo pro 4 lidi málo.

Lívance z podmáslí

Suroviny na 4 porce:

  • 250 g hladké mouky
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 1 čajová lžička kypřícího prášku
  • ½ čajové lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 500 ml kysaného podmáslí
  • 2 vejce
  • 45 g rozpuštěného másla
  • rostlinný olej na smažení

Postup:

  1. Do větší mísy dáme všechny suché suroviny a důkladně promícháme metličkou.
  2. V druhé míse smícháme všechny tekuté suroviny včetně rozpuštěného másla.
  3. Tekutou směs pomalu přiléváme do mísy k suchým surovinám a důkladně mícháme, aby nám vzniklo hladké těsto. 
  4. Těsto necháme 10 minut odpočinout na kuchyňské lince. Zatím si připravíme nepřilnavou pánev (nebo lívanečník), kterou vytřeme olejem a nahřejeme.
  5. Lívance smažíme na pánvi z obou stran do zlatova. Pozor, jde to opravdu rychle.
  6. Lívance podáváme jak to máme rádi – s javorovým sirupem, smetanovým jogurtem a čerstvým ovocem nebo jen s meruňkovou marmeládou.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.