Lívance z podmáslí u nás doma úplně vytlačily klasické kynuté. Na kynutých nám vždycky trochu vadilo, že jsou z nich cítit kvasnice a navíc musí kynout, takže to není nic pro chvíle, kdy potřebujeme rychlou večeři nebo snídani. Proto jsme začali dělat lívance z podmáslí. Jsou rychlé, vláčné, nadýchané a měkoučké. Těsta je dost na 4 porce, ale vždycky k lívancům přidáváme jogurt, tvaroh nebo zakysanou smetanu s čerstvým ovocem nebo ovocnou omáčkou. Pokud bychom chtěli lívance namazat jen marmeládou, tak by to asi bylo pro 4 lidi málo.
Suroviny na 4 porce:
- 250 g hladké mouky
- 2 polévkové lžíce cukru
- 1 čajová lžička kypřícího prášku
- ½ čajové lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 500 ml kysaného podmáslí
- 2 vejce
- 45 g rozpuštěného másla
- rostlinný olej na smažení
Postup:
- Do větší mísy dáme všechny suché suroviny a důkladně promícháme metličkou.
- V druhé míse smícháme všechny tekuté suroviny včetně rozpuštěného másla.
- Tekutou směs pomalu přiléváme do mísy k suchým surovinám a důkladně mícháme, aby nám vzniklo hladké těsto.
- Těsto necháme 10 minut odpočinout na kuchyňské lince. Zatím si připravíme nepřilnavou pánev (nebo lívanečník), kterou vytřeme olejem a nahřejeme.
- Lívance smažíme na pánvi z obou stran do zlatova. Pozor, jde to opravdu rychle.
- Lívance podáváme jak to máme rádi – s javorovým sirupem, smetanovým jogurtem a čerstvým ovocem nebo jen s meruňkovou marmeládou.