Rubriky
Oběd Slané Teplé Večeře

Quiche se špenátem

Quiche se špenátem je další variace na náš oblíbený slaný koláč. Kombinace tenkého křehkého těsta s vysokou vrstvou šťavnaté náplně je sázka na jistotu. Koláč je výborný jak teplý, tak studený a pečeme ho poměrně často, takže inspirací na dobrou náplň není nikdy dost. Proto si sem uložíme i tuhle špenátovou náplň se slaninou. S náplněmi se dá čarovat podle aktuálních zásob, tentokrát byla v lednici gouda, ale fungoval by i ementál či jiný tvrdý sýr.
Vynikající je i quiche s brokolicí a modrým sýrem, který je už stálicí v naší kuchyni.

quiche-se-spenatem

Suroviny na křehké těsto (forma o průměru cca 28 cm):

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g studeného másla
  • špetka soli
  • 3–4 lžíce studené vody

Suroviny na náplň:

  • 250 g listového špenátu
  • 100 g ementálu nebo goudy
  • 100 g anglické slaniny v celku
  • 2–3 vejce 
  • 1 kelímek zakysané smetany 
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Na zadělání těsta si připravíme kuchyňského robota s noži (taky se tomu říká food processor a je to součást většiny tyčových mixérů nebo robotů). Samozřejmě, že těsto lze zadělat i rukama, ale díky teplu z dlaní ztratí část své křehkosti a pokud to přeženeme s hnětením, tak bude tvrdé jak podešev.
  2. Do nádoby s noži naládujeme mouku, máslo z lednice nakrájené na menší kousky a špetku soli. Krátce zpracujeme na hrubou drobenku a přidáme studenou vodu. Robota necháme ještě chvíli běžet, až těsto uvnitř začne tvořit větší hrudky, které drží u sebe, když těsto zmáčkneme mezi prsty. 
  3. Na kuchyňskou linku si dáme dostatečně dlouhý plát potravinové fólie, na kterou těsto vysypeme a zmáčkneme do hrubé koule. Fólii přehneme přes těsto a válečkem na nudle těsto rozválíme na dostatečně velký kruh o velikosti koláčové formy. Drobenka se válením zpevní a vytvoří mezi listy fólie hladké těsto. 
  4. Těsto přesuneme do koláčové formy, zarovnáme okraje a dno propícháme vidličkou. Koláčovou formu s těstem na cca hodinu uložíme do lednice. 
  5. Mezitím si připravíme náplň. Špenát přebereme, odstraníme tuhé stopky a vypereme ho ve studené vodě. Vypraný špenát v cedníku spaříme horkou vodou, aby zmenšil svůj objem a necháme ho okapat. Nakonec spařený špenát na prkénku posekáme na menší kousky.
  6. Slaninu nakrájíme na kostičky a na pánvi necháme rozvonět, neopékáme ji moc, aby nebyla vysušená. Sýr nastrouháme na hrubém struhadle. Smetanu prošleháme s vejci, velkou špetkou soli a pepřem, nakonec vmícháme posekaný špenát, sýr a slaninu.
  7. Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu s těstem vyndáme z lednice a těsto zatížíme nějakou luštěninou (suché fazole, hrách, cizrna). Takto těsto vložíme do trouby a předpečeme asi 8 minut. 
  8. Po 8 minutách těsto vyndáme, ale troubu nevypínáme. Z těsta odstraníme zátěž (můžeme si ji uložit pro příště) a na koláč nalijeme připravenou náplň.
  9. Koláč znovu vložíme do trouby, teplotu snížíme na cca 160 °C a zapneme horkovzdušný oběh. Tady je nutné se řídit vlastnostmi své trouby. Koláč pečeme 30–40 minut až na povrchu zezlátne. 
  10. Před podáváním necháme koláč lehce zchladnout, aby se náplň zpevnila.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.