Melounová granita je vlastně ovocná ledová tříšť, takže je úplně ideální jako osvěžení do horkých letních dnů. My máme nejraději melounovou, protože meloun je osvěžující sám o sobě, takže granita člověka osvěží dvojnásob. Jen tedy doporučujeme koupit meloun bez pecek, protože jinak musíme meloun pěkně ručně vypeckovat. Použít se samozřejmě dá i jiné ovoce, určitě budou fungovat i jahody, meruňky a nebo třešně.
Suroviny na 4 porce:
- 450 g vodního melounu bez pecek
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 lžíce cukru krupice
- 4 lžíce vody
- máta na ozdobení
Postup:
- Cukr v malém plecháčku smícháme s vodou a svaříme na hustý sirup.
- Mezitím meloun nakrájíme na kostičky (případně vypeckujeme) a společně s citronovou šťávou rozmixujeme do hladka. Ke směsi přidáme cukrový sirup a ještě rychle promixujeme.
- Vše přelijeme do širší misky a vložíme do mrazáku. Po hodině krystalky ledu rozrušíme vidličkou a necháme dál mrazit.
- Míchání vidličkou opakujeme cca každou hodinu, až nám vznikne melounová ledová tříšť, tedy granita. Celkem to trvá asi 4 hodiny.
- Když je granita hotová, tak ji můžeme přesunout do uzavíratelné nádoby a nechat v mrazáku. Až přijde její čas, tak granitu rozdělíme do vychlazených skleniček, ozdobíme mátou a paraplíčkem, můžeme přidat i brčko a podáváme.