Bábovky se u nás těší velké oblibě a tahle čokoládová s třešněmi je jedna z našich nejoblíbenějších. Původní recept našla mamka v jedné z prvních kuchařek od Dr. Oetkera, ale v průběhu let se do receptu vloudilo pár změn, které jsme si sem zapsali. Bábovka je tak akorát sladká, příjemně čokoládová a díky třešním je vláčná, že to není žádná dusivka.

Suroviny na větší bábovku:
- 350 g kompotovaných třešní bez pecek (1 menší sklenice)
- 220 g polohrubé mouky
- 15 g kakaa
- 1 kypřící prášek
- 125 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 5 vajec
- 150 ml oleje
- 150 g bílého jogurtu (malý kelímek)
- 100 g nasekané hořké čokolády
- špetka soli
Postup:
- Jogurt a vajíčka si vyndáme asi hodinu předem z lednice.
- Formu na bábovku důkladně vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou. Troubu dáme nahřát na 180 °C.
- V menší misce smícháme mouku, kypřící prášek a kakao. Třešně vyklopíme na sítko a necháme okapat. Čokoládu nasekáme na kousky a zatím odložíme stranou.
- Bílky oddělíme od žloutků. Bílky se špetkou soli vyšleháme do husté pěny.
- Ke žloutkům přidáme vanilkový i klasický cukr a šleháme až směs nabude a zesvětlá. Do žloutkové pěny tenkým pramínkem vlijeme olej a zašleháme, nakonec po lžících zašleháme i jogurt.
- Ke žloutkové směsi vmícháme mouku s kakaem a kypřícím práškem, potom přidáme nasekanou čokoládu a 2/3 okapaných třešní. Nakonec zlehka vmícháme vyšlehané bílky a vytvoří se nám nadýchané těsto, které nalijeme do připravené formy. Na vrch ještě rozhodíme zbylé třešně, aby byly v bábovce pěkně rovnoměrně.
- Bábovku pečeme na 180 °C asi 45–50 minut. Jestli je těsto propečené vyzkoušíme špejlí.
- Upečenou bábovku necháme pár minut chladnout ve formě, poté ji opatrně vyklopíme na rovnou podložku a necháme zcela vychladnout.