Rubriky
Dezerty Sladké Snídaně Studené Svačina

Čokoládová bábovka s třešněmi

Bábovky se u nás těší velké oblibě a tahle čokoládová s třešněmi je jedna z našich nejoblíbenějších. Původní recept našla mamka v jedné z prvních kuchařek od Dr. Oetkera, ale v průběhu let se do receptu vloudilo pár změn, které jsme si sem zapsali. Bábovka je tak akorát sladká, příjemně čokoládová a díky třešním je vláčná, že to není žádná dusivka.

Čokoládová bábovka s třešněmi

Suroviny na větší bábovku:

  • 350 g kompotovaných třešní bez pecek (1 menší sklenice)
  • 220 g polohrubé mouky
  • 15 g kakaa
  • 1 kypřící prášek 
  • 125 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 5 vajec
  • 150 ml oleje
  • 150 g bílého jogurtu (malý kelímek)
  • 100 g nasekané hořké čokolády 
  • špetka soli

Postup:

  1. Jogurt a vajíčka si vyndáme asi hodinu předem z lednice.
  2. Formu na bábovku důkladně vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou. Troubu dáme nahřát na 180 °C. 
  3. V menší misce smícháme mouku, kypřící prášek a kakao. Třešně vyklopíme na sítko a necháme okapat. Čokoládu nasekáme na kousky a zatím odložíme stranou.
  4. Bílky oddělíme od žloutků. Bílky se špetkou soli vyšleháme do husté pěny.
  5. Ke žloutkům přidáme vanilkový i klasický cukr a šleháme až směs nabude a zesvětlá. Do žloutkové pěny tenkým pramínkem vlijeme olej a zašleháme, nakonec po lžících zašleháme i jogurt. 
  6. Ke žloutkové směsi vmícháme mouku s kakaem a kypřícím práškem, potom přidáme nasekanou čokoládu a 2/3 okapaných třešní. Nakonec zlehka vmícháme vyšlehané bílky a vytvoří se nám nadýchané těsto, které nalijeme do připravené formy. Na vrch ještě rozhodíme zbylé třešně, aby byly v bábovce pěkně rovnoměrně. 
  7. Bábovku pečeme na 180 °C asi 45–50 minut. Jestli je těsto propečené vyzkoušíme špejlí. 
  8. Upečenou bábovku necháme pár minut chladnout ve formě, poté ji opatrně vyklopíme na rovnou podložku a necháme zcela vychladnout.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.