Jednou za čas se k nám do spíže zatoulá čokoláda Margot – obvykle ji obsahují mikulášské, velikonoční a narozeninové balíčky, znáte to. Což o to, my máme margotku rádi, jenže je tak strašně sladká, že si ji musíme něčím naředit… třeba šlehačkovou bábovkou. Recept na tuhle rychlou hrnkovou bábovku máme od mamky a pečeme ji pokaždé, když se u nás margotka objeví. Na suroviny používáme odměrku o objemu 250 ml. Bábovka patří spíš mezi ty sladší, takže je ideální k odpolední černé hořké kávě.
Suroviny na menší bábovku:
- 3 vejce
- 1 hrnek cukru
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 sáček kypřícího prášku
- 250 ml smetany ke šlehání
- 50 ml mléka
- 1 čokoláda Margot
- špetka soli
- sádlo a hrubá mouka na vysypání formy
Postup:
- Smetanu, mléko a vajíčka si vyndáme asi hodinu předem z lednice.
- Formu na bábovku důkladně vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou. Troubu dáme nahřát na 180 °C.
- Vezmeme hrnek o objemu 250 ml a v menší misce smícháme mouku, kypřící prášek a špetku soli.
- Čokoládu Margot nastrouháme na hrubém struhadle a zatím odložíme stranou.
- Bílky oddělíme od žloutků. Bílky se lžičkou cukru vyšleháme do husté pěny.
- Ke žloutkům přidáme hrnek cukru (nemusí být úplně plný, bábovka je sladká dost) a šleháme až směs nabude a zesvětlá. Pokud máme malé žloutky, můžeme směs naředit trochou smetany, aby se nám dobře šlehala.
- Ke žloutkům s cukrem na střídačku vmícháme mouku s kypřícím práškem a smetanu. Pokud je těsto příliš husté, tak ho naředíme trochou mléka.
- Nakonec vmícháme nastrouhanou čokoládu Margot a vyšlehané bílky. Vše promícháme a vytvoří se nám nadýchané hustší těsto, které nalijeme do připravené formy.
- Bábovku pečeme na 180 °C asi 45–50 minut. Jestli je těsto propečené můžeme vyzkoušet špejlí.
- Upečenou bábovku necháme pár minut chladnout ve formě, poté ji opatrně vyklopíme na rovnou podložku a necháme zcela vychladnout.