Rubriky
Slané Snídaně Studené Svačina Večeře

Domácí housky

Od té doby, co jsme se naučili péct kváskový chléb, už pečivo téměř nekupujeme. Když chceme změnu, tak si upečeme třeba tyhle houstičky se špaldovou moukou. Housky pleteme z jednoho pramene, ale úplně krásně se dají zaplést i klasicky ze tří pramenů. Návodů na pletení housek je na internetu spousta. Z uvedeného množství těsta upečeme 12 housek. Nejraději je máme s dobrou pomazánkou.

domácí housky

Suroviny na omládek:

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g vlažné vody
  • 1 čajová lžička sladěnky 
  • 10 g čerstvých kvasnic

Suroviny na těsto:

  • omládek
  • 200 g hladké mouky
  • 150 g hladké špaldové mouky
  • 150 g vody
  • 30 g sádla 
  • 1 čajová lžička soli

Postup:

  1. Připravíme si omládek. Do menší mísy dáme mouku, vodu, sladěnku a rozdrobíme kvasnice. Vše důkladně rozmícháme až vznikne řídší hladké těsto. Mísu zakryjeme a necháme hodinu odpočívat.
  2. Když nám omládek nakyne, zhruba za hodinu, tak do mísy kuchyňského robota dáme omládek, přidáme všechny zbývající suroviny a vypracujeme hladké těsto, které téměř nelepí.
  3. Těsto necháme kynout na teplém místě až zdvojnásobí svůj objem, také to trvá zhruba hodinu.
  4. Nakynuté těsto rozdělíme na 12 stejných dílů, ze kterých uválíme hada a libovolným způsobem upleteme housky. 
  5. Housky naskládáme na dva plechy po 6 kusech, zakryjeme potravinovou fólií a necháme kynout asi 30 minut. Mezitím si nahřejeme troubu na 250 °C.
  6. Když máme dokynuto a nahřáto, tak housky pokropíme vodou z rozprašovače (nebo potřeme rozšlehaným vajíčkem) a oba plechy vložíme naráz do trouby. 
  7. Zapneme horkovzdušný oběh a teplotu v troubě stáhneme na 220 °C. Po 10 minutách oba plechy s houskami prohodíme (dolní nahoru, horní dolů) a ještě otočíme o 180 stupňů, aby se nám housky propekly rovnoměrně. Pečeme ještě dalších cca 10 minut do příjemné zlatavé barvy. Pak housky vyndáme a necháme vychladnout na mřížce.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.