Rubriky
Oběd Slané Teplé Večeře

Plněné brambory

Receptů na nenáročné večeře není nikdy dost. A pokud při tom zpracujeme nějaké zbytky a přebytky z lednice, tak je to bonus navíc. Tyhle plněné brambory jsme našli na stránkách Kuchařky pro dceru, tedy spíš jejich základní verzi a k tomu pěknou hromadu možností, jak je ještě vylepšit. My do nich schováváme ledacos – místo cibule se dá použít pórek nebo jarní cibulka, místo slaniny klidně přidáme zbytek uzeného nebo dobré klobásy, můžeme použít různé bylinky, výrazné sýry… Tady jsme sepsali naši nejoblíbenější verzi, protože materiál na tuhle náplň máme vždycky doma.

Plněné brambory

Suroviny na 4 porce:

  • 8 středně velkých brambor (varný typ B nebo C)
  • 1 kelímek zakysané smetany (cca 200 g)
  • 150 g anglické slaniny
  • 150 g sýra ementálového typu 
  • 1 středně velká cibule
  • 50 g másla
  • hrst čerstvé petrželky
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce rostlinného oleje

Postup:

  1. Troubu dáme nahřívat na 200 °C. Připravíme si alespoň zhruba stejně velké brambory, které důkladně vydrbeme kartáčkem a osušíme. 
  2. Do dlaní si dáme lžíci oleje, brambory s ním potřeme a naskládáme je s většími rozestupy na plech. Brambory vložíme do rozehřáté trouby a pečeme je asi 45 minut až změknou. Jestli jsou pečené vyzkoušíme špejlí, která by měla bramborou projít bez známek odporu. 
  3. Zatímco se brambory pečou, nakrájíme slaninu na kostičky a na pánvi ji necháme rozvonět. Když slanina pustí tuk, tak k ní na pánev přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a zvolna vše opečeme dozlatova.
  4. Sýr nastrouháme na hrubém struhadle a petrželku nasekáme najemno.
  5. Upečené brambory vyndáme z trouby a rozkrojíme je podélně napůl, přidržet si je můžeme kuchyňskými kleštěmi, protože budou opravdu horké. 
  6. Brambory necháme chvíli chladnout, abychom je mohli vzít bezpečně do ruky.
  7. Z brambor lžící vydlabeme měkký vnitřek, který přesuneme do misky. Z brambor by měly zbýt slupky s malou vrstvou bramborové dužiny, tyto lodičky uvnitř lehce osolíme a naskládáme je zpět na plech.
  8. Vydlabanou dužinu osolíme, opepříme, přidáme máslo a vše důkladně rozšťoucháme vidličkou. Přidáme smetanu, opečenou slaninu s cibulí, petrželku a 2/3 nastrouhaného sýra. Vše důkladně promícháme.
  9. Bramborovou náplň vrátíme zpět do připravených slupek, tak aby vytvořila mírný kopeček. Na vrch nasypeme zbytek sýra a vložíme zpět do trouby. Teplotu v troubě snížíme na 180 °C a brambory pečeme dalších 15 minut, až povrch jemně zrůžoví.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.