Dvoubarevná rybízová buchta je další jednoduchý koláč, který je ideální na léto, protože je rychlý a kyselkavý rybíz je příjemně osvěžující. Recept jsme našli na stránce Maminčiny recepty a rozhodně stojí za vyzkoušení.
Rozpis surovin je v tomhle případě na klasický velký plech, na koláč do kulaté formy o průměru cca 26 cm stačí množství surovin vydělit dvěma.
Suroviny na tmavé těsto:
- 300 g polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek
- 150 g cukru
- 3 rovné lžíce kakaa
- 1/2 čajové lžičky skořice
- 1 vejce
- 80 g rostlinného oleje
- 250 ml mléka
Suroviny na světlé těsto:
- 300 g polohrubé mouky
- 1/2 kypřícího prášku
- 150 g cukru
- 1 vejce
- 80 g rostlinného oleje
- 200 ml mléka
- rybíz
Postup:
- Klasický velký plech důkladně vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečícím papírem. Troubu dáme nahřát na 180 °C.
- Připravíme si dvě stejné misky na světlé a tmavé těsto. Do obou misek navážíme všechny sypké suroviny a promícháme je metličkou, aby se mouka nakypřila a kakao s práškem do pečiva se rovnoměrně rozptýlily.
- K sypkým surovinám přidáme všechny tekutiny a znovu důkladně promícháme metličkou, aby nám vzniklo hladké těsto bez hrudek. Prvně promícháme světlé těsto a pak až to tmavé, abychom nemuseli metličku zbytečně umývat.
- Na připravený plech nalijeme tmavé těsto a na něj nalijeme těsto světlé, lijeme ho do husté mřížky a nakonec ho opatrně rozetřeme, aby vnikla světlá plocha.
- Na těsto rovnoměrně nasypeme očištěné kuličky rybízu, klidně můžou být i mražené.
- Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a upečeme dozlatova, trvá to cca 25–30 minut.