Krémové hráškové risotto je jedna z našich oblíbených nouzových večeří, když je málo času a domácí zásoby čerstvých potravin se tenčí. Pokud máme větší hlad, tak není problém k rissotu v mezičase udělat na pánvi nebo na grilu přírodní kuřecí plátek. Většinou nám ale bohatě stačí hráškové risotto bez masa.
S receptem na krémové risotto se dá různě experimentovat, jen pro inspiraci – my máme rádi i variaci rajčatovou nebo třeba dýňovou.
Suroviny na 4 porce:
- 2 lžíce másla
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 350 g kulatozrné rýže (arborio)
- 100 ml bílého suchého vína
- 1 litr kuřecího vývaru (nebo 1 litr vody a 1 kostka bujónu)
- 100 g mladého hrášku (klidně mraženého)
- 50 g parmazánu
- 100 ml smetany
- sůl
- pepř
Postup:
- V menším hrnci přivedeme k varu vývar nebo vodu s bujónem a po celou dobu přípravy jej udržujeme horký.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme, zbavíme ho středového klíčku a nasekáme najemno. V hlubší pánvi rozpustíme máslo a cibuli s česnekem opečeme do sklovata. Potom přidáme rýži a ještě chvíli restujeme.
- Když rýže zprůhlední a cibuli začnou zlátnout rožky, tak přilijeme víno. Dál na středně silném plameni vše restujeme, dokud se veškeré víno neodpaří. Poté přilijeme naběračku až dvě horkého vývaru a necháme obsah pánve vařit, dokud se tekutina téměř všechna nevstřebá, občas promícháme.
- Tento postup opakujeme, dokud rýže nezměkne, celkem to trvá asi 20 minut. Pokud nám dojde vývar dřív, tak přilijeme horkou vodu. V mezičase obsah pánve lehce osolíme a opepříme.
- Mražený hrášek propláchneme na cedníku horkou vodou. Parmazán nastrouháme na jemném struhadle. Když je rýže měkká a risotto začíná mít krémovou konzistenci, tak do pánve přidáme hrášek se smetanou a necháme ještě krátce povařit.
- Na závěr do rýže zamícháme tři čtvrtiny sýra, risotto ochutnáme a případně lehce přisolíme. Krémové hráškové risotto rozdělíme na talíře, posypeme zbývajícím sýrem a hned podáváme.