Rubriky
Oběd Teplé Večeře

Krémové hráškové risotto

Krémové hráškové risotto je jedna z našich oblíbených nouzových večeří, když je málo času a domácí zásoby čerstvých potravin se tenčí. Pokud máme větší hlad, tak není problém k rissotu v mezičase udělat na pánvi nebo na grilu přírodní kuřecí plátek. Většinou nám ale bohatě stačí hráškové risotto bez masa.
S receptem na krémové risotto se dá různě experimentovat, jen pro inspiraci – my máme rádi i variaci rajčatovou nebo třeba dýňovou.

Krémové hráškové risotto

Suroviny na 4 porce:

  • 2 lžíce másla
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 350 g kulatozrné rýže (arborio)
  • 100 ml bílého suchého vína
  • 1 litr kuřecího vývaru (nebo 1 litr vody a 1 kostka bujónu)
  • 100 g mladého hrášku (klidně mraženého)
  • 50 g parmazánu
  • 100 ml smetany
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. V menším hrnci přivedeme k varu vývar nebo vodu s bujónem a po celou dobu přípravy jej udržujeme horký. 
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme, zbavíme ho středového klíčku a nasekáme najemno. V hlubší pánvi rozpustíme máslo a cibuli s česnekem opečeme do sklovata. Potom přidáme rýži a ještě chvíli restujeme.
  3. Když rýže zprůhlední a cibuli začnou zlátnout rožky, tak přilijeme víno. Dál na středně silném plameni vše restujeme, dokud se veškeré víno neodpaří. Poté přilijeme naběračku až dvě horkého vývaru a necháme obsah pánve vařit, dokud se tekutina téměř všechna nevstřebá, občas promícháme. 
  4. Tento postup opakujeme, dokud rýže nezměkne, celkem to trvá asi 20 minut. Pokud nám dojde vývar dřív, tak přilijeme horkou vodu. V mezičase obsah pánve lehce osolíme a opepříme.
  5. Mražený hrášek propláchneme na cedníku horkou vodou. Parmazán nastrouháme na jemném struhadle. Když je rýže měkká a risotto začíná mít krémovou konzistenci, tak do pánve přidáme hrášek se smetanou a necháme ještě krátce povařit.
  6. Na závěr do rýže zamícháme tři čtvrtiny sýra, risotto ochutnáme a případně lehce přisolíme. Krémové hráškové risotto rozdělíme na talíře, posypeme zbývajícím sýrem a hned podáváme.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.