Rubriky
Dezerty Sladké Snídaně Studené Svačina

Dvoubarevná rybízová buchta

Dvoubarevná rybízová buchta je další jednoduchý koláč, který je ideální na léto, protože je rychlý a kyselkavý rybíz je příjemně osvěžující. Recept jsme našli na stránce Maminčiny recepty a rozhodně stojí za vyzkoušení.
Rozpis surovin je v tomhle případě na klasický velký plech, na koláč do kulaté formy o průměru cca 26 cm stačí množství surovin vydělit dvěma. 

Dvoubarevná rybízová buchta

Suroviny na tmavé těsto:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek
  • 150 g cukru
  • 3 rovné lžíce kakaa
  • 1/2 čajové lžičky skořice
  • 1 vejce
  • 80 g rostlinného oleje
  • 250 ml mléka

Suroviny na světlé těsto:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 1/2 kypřícího prášku
  • 150 g cukru
  • 1 vejce
  • 80 g rostlinného oleje
  • 200 ml mléka
  • rybíz

Postup:

  1. Klasický velký plech důkladně vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečícím papírem. Troubu dáme nahřát na 180 °C. 
  2. Připravíme si dvě stejné misky na světlé a tmavé těsto. Do obou misek navážíme všechny sypké suroviny a promícháme je metličkou, aby se mouka nakypřila a kakao s práškem do pečiva se rovnoměrně rozptýlily.
  3. K sypkým surovinám přidáme všechny tekutiny a znovu důkladně promícháme metličkou, aby nám vzniklo hladké těsto bez hrudek. Prvně promícháme světlé těsto a pak až to tmavé, abychom nemuseli metličku zbytečně umývat.
  4. Na připravený plech nalijeme tmavé těsto a na něj nalijeme těsto světlé, lijeme ho do husté mřížky a nakonec ho opatrně rozetřeme, aby vnikla světlá plocha.
  5. Na těsto rovnoměrně nasypeme očištěné kuličky rybízu, klidně můžou být i mražené. 
  6. Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a upečeme dozlatova, trvá to cca 25–30 minut.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.