Rubriky
Dezerty Sladké Snídaně Studené Svačina

Povidlový perník

Litý perník na plech to je klasika a vůně dětství. Když byl perník jen pocukrovaný, tak to byla rychlá svačinka do ruky, ale když do něj mamka schovala povidla a na vrch udělala čokoládovou polevu, tak to už byl moučník hodný nedělní kávy. A když nebyla povidla, tak se místo nich do těsta nastrouhalo jablíčko.

povidlový perník

Suroviny na těsto:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku do perníku
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody
  • 1/2 čajové lžičky perníkového koření
  • 1 čajová lžička kakaa
  • 80 g cukru
  • 200 g mléka
  • 2 lžíce oleje
  • 1 vejce
  • 80 g švestkových povidel
  • hrst nasekaných vlašských ořechů

Suroviny na polevu:

  • 60 g smetany ke šlehání
  • 60 g hořké čokolády

Postup:

  1. Mléko a vajíčko si vyndáme asi hodinu předem z lednice. Mezitím si nasekáme na hrubo hrst ořechů.
  2. Formu na koláč si důkladně vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou. Troubu dáme nahřát na 180 °C. 
  3. Ve větší míse si smícháme mouku, kypřící prášek, sodu, kakao, cukr a nasekané ořechy. 
  4. Do menší misky vyklepneme vajíčko, přidáme olej, mléko a vše důkladně promícháme.
  5. Tekuté suroviny přilijeme k suchým a rychle promícháme. Nakonec do misky přidáme povidla a zapracujeme je do těsta. Pokud jsou povidla příliš tuhá, tak je rozmícháme v mističce bokem, případně je můžeme povolit lžičkou vody.
  6. Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme 20 minut na 180 °C. Jestli je těsto propečené můžeme vyzkoušet špejlí. 
  7. Perník necháme chladnout a připravíme si polevu.
  8. V plecháčku přivedeme k varu smetanu ke šlehání. Odstavíme ji a přidáme čokoládu nalámanou na kostičky, dál už nezahříváme. Vše mícháme až se čokoláda rozpustí a dokonale se spojí se smetanou.
  9. Hladkou polevu nalijeme na perník, který by měl být vlahý, aby nám poleva příliš rychle netuhla, ale ne horký, protože by tekla příliš. Polevu krouživým pohybem rozlijeme po celém povrchu perníku a necháme zcela vychladnout.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.