Recept na domácí pražené mandličky jsme objevili v kuchařce Je libo kousek dortu?, která se už sehnat bohužel nedá. Mandličky jsou naprosto skvělé a u nás už se z nich stala vánoční tradice. Každý rok je pražíme jako jedlé dárky, rok od roku jich děláme víc a víc a pořád jich je málo. Loni to bylo pro představu cca 2 kila pražených mandlí. A jelikož se každý obdarovaný ptá na recept, tak jsme ho přepsali i sem.
Suroviny na 1 velkou pánev:
- 200 g neloupaných mandlí
- 150 g cukru krupice
- 100 ml vody
- 1 lžičku skořice
- pár kapek vanilkového extraktu
Postup:
- Do široké teflonové pánve dáme vodu, cukr a mandle, plotýnku zapneme na maximum a vše přivedeme k varu. Občas promícháme, aby se cukr rozpustil.
- Mandle vaříme v cukerném sirupu, který je řídký jako voda, občas promícháme a vyčkáváme.
- Jakmile cukerný sirup zhoustne, přidáme skořici a vanilkový extrakt, dobře promícháme a trochu snížíme teplotu.
- Teď už mícháme neustále, aby se nám cukr nepřipálil. Nemícháme nijak zuřivě, stačí mandle mírně posouvat po pánvi až směs najednou zhoustne víc, vysuší se a cukr začne na mandlích krystalizovat. V tomto okamžiku stáhneme teplotu na střední stupeň.
- Nyní nastává fáze, kdy se vysrážený cukr začne znovu rozpouštět a karamelizovat. Proto mícháme pomaleji a mandle na pánvi spíš obracíme, špičky cukerných krystalků nám krásně zkaramelizují. Míru zkaramelizování si určíme sami, jen pozor na připálení.
- Když jsou mandličky podle našich představ, přesuneme je z pánve na plech vyložený pečícím papírem, rozprostřeme a necháme vychladnout.