Rubriky
Oběd Slané Teplé Večeře

Kari alá tikka masala

Kořeněná indická jídla máme rádi, ale obvykle si radši zajdeme do dobré indické restaurace, protože doma to nikdy není ono. Nicméně tenhle recept na kuřecí kari alá tikka masala nám opravdu chutná.

Kari alá tikka masala

Suroviny na 4 porce:

  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 vykostěná kuřecí stehna
  • 2 střední cibule
  • 1 velký stroužek česneku
  • 1 čajová lžička mleté kurkumy
  • 1 vrchovatá čajová lžička semínek koriandru
  • 1 čajová lžička římského kmínu
  • ¼ čajové lžičky mleté skořice
  • ¼ čajové lžičky mletého kajenského pepře (nebo chilli)
  • ¼ čajové lžičky mletého černého pepře
  • 200 g rajčatové passaty
  • 2–3 pěkná zralá rajčata
  • 200 ml kokosového mléka
  • 50 g suché cizrny (předem uvařené)
  • listy koriandru k ozdobení
  • rýže
  • sůl

Postup:

  1. Den předem si namočíme cizrnu do studené vody. Ráno vodu vyměníme a dáme cizrnu zvolna vařit, aby byla včas měkká (nebo použijeme konzervu).
  2. Všechno koření se lžičkou soli odměříme do hmoždíře a dobře rozdrtíme až vznikne jemná směs.
  3. Rajčata v míse zalijeme horkou vodou, chvíli počkáme, scedíme a lehce je zbavíme slupky. Oloupaná rajčata nakrájíme na kousky a vrátíme je zpět do misky, kde chvíli počkají. 
  4. Kuřecí stehna nakrájíme na kousky velikosti sousta. Cibuli nakrájíme na tenké proužky. Česnek oloupeme a zbavíme středového klíčku.
  5. Ve velké pánvi s poklicí rozehřejeme 2 lžíce oleje. Přidáme kuřecí maso, které v pánvi lehce osolíme a zprudka opečeme, aby se zatáhlo a ideálně začalo po krajích zlátnout.
  6. K masu přidáme nakrájenou cibuli, chvíli podusíme, aby cibule změkla. Do pánve prolisujeme stroužek česneku a přidáme všechno koření. Vše ještě chvíli restujeme, aby česnek ztratil štiplavost a koření se rozvonělo.
  7. Do pánve přilijeme rajčatovou passatu, přidáme nakrájená rajčata, vařenou cizrnu a kokosové mléko.
  8. Vše pomalu přivedeme k varu a dusíme pod poklicí asi hodinu, až se vše spojí do chuťově harmonického celku.
  9. Případně ještě můžeme kari přisolit, přidat pepř nebo chilli podle chuti.
  10. Podáváme s rýží, ozdobené lístky koriandru.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.