Rubriky
Cukroví Dezerty Sladké Vánoce

Pražené mandle

Recept na domácí pražené mandličky jsme objevili v kuchařce Je libo kousek dortu?, která se už sehnat bohužel nedá. Mandličky jsou naprosto skvělé a u nás už se z nich stala vánoční tradice. Každý rok je pražíme jako jedlé dárky, rok od roku jich děláme víc a víc a pořád jich je málo. Loni to bylo pro představu cca 2 kila pražených mandlí. A jelikož se každý obdarovaný ptá na recept, tak jsme ho přepsali i sem.

Pražené mandle

Suroviny na 1 velkou pánev:

  • 200 g neloupaných mandlí
  • 150 g cukru krupice
  • 100 ml vody
  • 1 lžičku skořice
  • pár kapek vanilkového extraktu

Postup:

  1. Do široké teflonové pánve dáme vodu, cukr a mandle, plotýnku zapneme na maximum a vše přivedeme k varu. Občas promícháme, aby se cukr rozpustil.
  2. Mandle vaříme v cukerném sirupu, který je řídký jako voda, občas promícháme a vyčkáváme.
  3. Jakmile cukerný sirup zhoustne, přidáme skořici a vanilkový extrakt, dobře promícháme a trochu snížíme teplotu. 
  4. Teď už mícháme neustále, aby se nám cukr nepřipálil. Nemícháme nijak zuřivě, stačí mandle mírně posouvat po pánvi až směs najednou zhoustne víc, vysuší se a cukr začne na mandlích krystalizovat. V tomto okamžiku stáhneme teplotu na střední stupeň.
  5. Nyní nastává fáze, kdy se vysrážený cukr začne znovu rozpouštět a karamelizovat. Proto mícháme pomaleji a mandle na pánvi spíš obracíme, špičky cukerných krystalků nám krásně zkaramelizují. Míru zkaramelizování si určíme sami, jen pozor na připálení.
  6. Když jsou mandličky podle našich představ, přesuneme je z pánve na plech vyložený pečícím papírem, rozprostřeme a necháme vychladnout.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.