Tato třešňová bublanina je lehoučká jako peříčko. Není to žádná hutná dusivá buchta, ale piškotová bublanina, která se jen rozplyne na jazyku. A přesně tuto nám vždycky pekla mamka. My máme bublaninu neodmyslitelně spojenou s třešněmi nebo s třešňovým kompotem. Mokřejší ovoce moc nedoporučujeme, protože by se kolem něj piškotové těsto mohlo rozmočit.
Suroviny na těsto (forma o průměru cca 25 cm):
- 3 vejce
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 150 g polohrubé mouky
- 1 čajová lžička kypřícího prášku
- 50 g oleje
- 1 čajová lžička citronové šťávy
- 1 sklenice třešňového kompotu
Postup:
- Koláčovou formu si vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou. Troubu začneme předehřívat na 180 °C. Třešně necháme na cedníku okapat.
- Vajíčka rozdělíme na bílky a žloutky. Bílky vyšleháme s cukrem do tuhého sněhu. Do vyšlehaných bílků po jednom zašleháme žloutky a citronovou šťávu.
- Za stálého šlehání do vaječné pěny tenkým pramínkem přilijeme olej a zašleháme. Šlehač odložíme.
- V menší míse si navážíme mouku s kypřícím práškem a pak směs prosejeme do vaječné pěny. Vše zlehka stěrkou promícháme, těsto spíš překládáme, abychom si z něj nevyhnali všechen zašlehaný vzduch.
- Těsto nalijeme do formy a na vrch naskládáme okapané třešně (nebo použijeme čerstvé vypeckované).
- Bublaninu pečeme v nahřáté troubě asi 20–25 minut, propečenost vyzkoušíme špejlí, nesmíme ji přepéct, aby nebyla vysušená. Hotová bublanina si ve formě jen šumí, když k ní přiložíme ucho.
- Pokud má bublanina sklony mizet světelnou rychlostí, tak zdvojnásobíme suroviny a upečeme ji na velkém plechu.