Rubriky
Dezerty Sladké Studené Svačina

Třešňová bublanina

Tato třešňová bublanina je lehoučká jako peříčko. Není to žádná hutná dusivá buchta, ale piškotová bublanina, která se jen rozplyne na jazyku. A přesně tuto nám vždycky pekla mamka. My máme bublaninu neodmyslitelně spojenou s třešněmi nebo s třešňovým kompotem. Mokřejší ovoce moc nedoporučujeme, protože by se kolem něj piškotové těsto mohlo rozmočit. 

Třešňová bublanina

Suroviny na těsto (forma o průměru cca 25 cm):

  • 3 vejce
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 čajová lžička kypřícího prášku 
  • 50 g oleje
  • 1 čajová lžička citronové šťávy
  • 1 sklenice třešňového kompotu

Postup:

  1. Koláčovou formu si vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou. Troubu začneme předehřívat na 180 °C. Třešně necháme na cedníku okapat. 
  2. Vajíčka rozdělíme na bílky a žloutky. Bílky vyšleháme s cukrem do tuhého sněhu. Do vyšlehaných bílků po jednom zašleháme žloutky a citronovou šťávu. 
  3. Za stálého šlehání do vaječné pěny tenkým pramínkem přilijeme olej a zašleháme. Šlehač odložíme. 
  4. V menší míse si navážíme mouku s kypřícím práškem a pak směs prosejeme do vaječné pěny. Vše zlehka stěrkou promícháme, těsto spíš překládáme, abychom si z něj nevyhnali všechen zašlehaný vzduch. 
  5. Těsto nalijeme do formy a na vrch naskládáme okapané třešně (nebo použijeme čerstvé vypeckované). 
  6. Bublaninu pečeme v nahřáté troubě asi 20–25 minut, propečenost vyzkoušíme špejlí, nesmíme ji přepéct, aby nebyla vysušená. Hotová bublanina si ve formě jen šumí, když k ní přiložíme ucho. 
  7. Pokud má bublanina sklony mizet světelnou rychlostí, tak zdvojnásobíme suroviny a upečeme ji na velkém plechu.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.