Polévka z červené čočky je výborná, hustá, kořeněná polévka, díky které si bezbolestně splníme bobříka na zvýšené množství luštěnin v jídelníčku. Polévku zahustí částečně rozmixovaná čočka, takže je taky bez lepku. Tahle voňavá polévka se lžící zakysané smetany se výborně hodí jako lehčí večeře, která člověka zasytí a navíc je rychle hotová, protože červená čočka je vařená mnohem rychleji než čočka klasická.
Suroviny na 4–6 porcí:
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 3 středně velké mrkve
- 1 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 a 1/2 čajové lžičky koření garam masala
- 1/2 čajové lžičky sladké mleté papriky
- 1 plechovka rajského protlaku (140 g)
- 250 g červené čočky
- 1,5 l vody
- sůl
- zakysaná smetana k podávání
Postup:
- Mrkev a cibuli očistíme a nakrájíme na drobné kostičky. Česnek očistíme, zbavíme středového klíčku a nasekáme na jemno.
- V hrnci rozehřejeme olej a poměrně zprudka na něm začneme opékat nakrájenou mrkev se špetkou soli. Mrkev občas promícháme, když začne po krajích zlátnout, tak přidáme cibuli s česnekem a ještě vše chvíli opékáme.
- K zeleninovému základu přidáme koření garam masala a mletou papriku, krátce zarestujeme a zalijeme 1,5 l vody. Do hrnce přidáme rajský protlak a důkladně ho rozmícháme.
- Než obsah hrnce začne vřít, tak si přes cedník propláchneme červenou čočku. Propláchnutou, okapanou čočku přidáme do hrnce k zeleninovému základu a osolíme. Čočku vaříme asi 15 minut, až zcela změkne a začne se rozpadat.
- Polévku nakonec krátce promixujeme tyčovým mixérem, aby se zahustila, ale nesnažíme se ji rozmixovat do hladka, necháme jí rustikální strukturu.
- Nakonec polévku ještě podle chuti dosolíme a na talíři ji ozdobíme poctivým kopečkem zakysané smetany.