Rubriky
Oběd Slané Teplé Večeře

Polévka z červené čočky

Polévka z červené čočky je výborná, hustá, kořeněná polévka, díky které si bezbolestně splníme bobříka na zvýšené množství luštěnin v jídelníčku. Polévku zahustí částečně rozmixovaná čočka, takže je taky bez lepku. Tahle voňavá polévka se lžící zakysané smetany se výborně hodí jako lehčí večeře, která člověka zasytí a navíc je rychle hotová, protože červená čočka je vařená mnohem rychleji než čočka klasická.

Polévka z červené čočky

Suroviny na 4–6 porcí:

  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 3 středně velké mrkve
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 a 1/2 čajové lžičky koření garam masala
  • 1/2 čajové lžičky sladké mleté papriky
  • 1 plechovka rajského protlaku (140 g)
  • 250 g červené čočky
  • 1,5 l vody
  • sůl
  • zakysaná smetana k podávání

Postup:

  1. Mrkev a cibuli očistíme a nakrájíme na drobné kostičky. Česnek očistíme, zbavíme středového klíčku a nasekáme na jemno.
  2. V hrnci rozehřejeme olej a poměrně zprudka na něm začneme opékat nakrájenou mrkev se špetkou soli. Mrkev občas promícháme, když začne po krajích zlátnout, tak přidáme cibuli s česnekem a ještě vše chvíli opékáme.
  3. K zeleninovému základu přidáme koření garam masala a mletou papriku, krátce zarestujeme a zalijeme 1,5 l vody. Do hrnce přidáme rajský protlak a důkladně ho rozmícháme. 
  4. Než obsah hrnce začne vřít, tak si přes cedník propláchneme červenou čočku. Propláchnutou, okapanou čočku přidáme do hrnce k zeleninovému základu a osolíme. Čočku vaříme asi 15 minut, až zcela změkne a začne se rozpadat. 
  5. Polévku nakonec krátce promixujeme tyčovým mixérem, aby se zahustila, ale nesnažíme se ji rozmixovat do hladka, necháme jí rustikální strukturu.
  6. Nakonec polévku ještě podle chuti dosolíme a na talíři ji ozdobíme poctivým kopečkem zakysané smetany.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.