Vajíčková pomazánka je jako stvořená pro likvidaci velikonočních vajec, která si koledníci přinesou z pomlázky. Určitě se může připravit i jindy během roku, ale my ji máme tak spojenou s Velikonoci, že nás jindy prostě nenapadne. Když si tady uložíme recept, tak nás to třeba popostrčí ji udělat častěji, protože je vážně vynikající a je škoda na ni zapomínat.
Suroviny na 4 porce:
- 4 vejce
- 1 malá cibule
- 1/2 pomazánkového másla
- 100 ml majonézy (1 sáček)
- 4 kyselé okurky
- sůl
- pepř
Postup:
- Nejdříve si uvaříme vejce na tvrdo. V kastrůlku přivedeme k varu dostatečné množství vody. Do vroucí vody vložíme vejce a vaříme je asi 10 minut (pokud jsou z lednice tak o 2 minutky déle). Uvařená vejce slijeme, prudce schladíme studenou vodou a necháme je zcela vychladnout (nebo použijeme vejce vykoledovaná).
- Vychlazená vejce oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky, klidně si pomůžeme kráječem na vajíčka. Zatím necháme vajíčka stranou.
- Cibuli nakrájíme na drobno a v cedníku ji spaříme dostatečným množstvím vroucí vody. Cibule tak ztratí svou štiplavost, ale zůstane lehce křupavá. Okurky nakrájíme na menší kousky a promícháme se spařenou cibulí.
- Do misky přidáme pomazánkové máslo, majonézu, špetku soli a čerstvě mletý pepř podle chuti.
- Vše důkladně promícháme, nakonec opatrně vmícháme pokrájená vajíčka a pomazánku necháme vychladit v lednici. Před podáváním pomazánku ještě ochutnáme a případně přisolíme.
- Podáváme s čerstvým domácím chlebem a ozdobíme rajčátkem.