Rubriky
Slané Studené Svačina Večeře Velikonoce

Vajíčková pomazánka

Vajíčková pomazánka je jako stvořená pro likvidaci velikonočních vajec, která si koledníci přinesou z pomlázky.  Určitě se může připravit i jindy během roku, ale my ji máme tak spojenou s Velikonoci, že nás jindy prostě nenapadne. Když si tady uložíme recept, tak nás to třeba popostrčí ji udělat častěji, protože je vážně vynikající a je škoda na ni zapomínat.

Vajíčková pomazánka

Suroviny na 4 porce:

  • 4 vejce 
  • 1 malá cibule
  • 1/2 pomazánkového másla
  • 100 ml majonézy (1 sáček)
  • 4 kyselé okurky
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Nejdříve si uvaříme vejce na tvrdo. V kastrůlku přivedeme k varu dostatečné množství vody. Do vroucí vody vložíme vejce a vaříme je asi 10 minut (pokud jsou z lednice tak o 2 minutky déle). Uvařená vejce slijeme, prudce schladíme studenou vodou a necháme je zcela vychladnout (nebo použijeme vejce vykoledovaná).
  2. Vychlazená vejce oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky, klidně si pomůžeme kráječem na vajíčka. Zatím necháme vajíčka stranou.
  3. Cibuli nakrájíme na drobno a v cedníku ji spaříme dostatečným množstvím vroucí vody. Cibule tak ztratí svou štiplavost, ale zůstane lehce křupavá. Okurky nakrájíme na menší kousky a promícháme se spařenou cibulí.
  4. Do misky přidáme pomazánkové máslo, majonézu, špetku soli a čerstvě mletý pepř podle chuti. 
  5. Vše důkladně promícháme, nakonec opatrně vmícháme pokrájená vajíčka a pomazánku necháme vychladit v lednici. Před podáváním pomazánku ještě ochutnáme a případně přisolíme.
  6. Podáváme s čerstvým domácím chlebem a ozdobíme rajčátkem.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.