Rubriky
Dezerty Sladké Snídaně Studené Svačina

Americká buchta

Recept na tuhle buchtu mám od mojí mamky. Když jsem byla malá, tak to u nás byla oblíbená všednodenní buchta ke kávě nebo k odpolední svačině. Příprava je rychlá a do těsta se toho dá schovat mnohem víc než přebytečná letní jablka, rozinky a ořechy. Určitě si pamatuji, že v ní občas byly kousky čokolády nebo zbytek povidel… 

Americká buchta

Suroviny na koláčovou formu o průměru cca 30 cm:

  • 2 vejce
  • 1 hrnek cukru krupice 
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1/2 čajové lžičky mleté skořice
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku
  • 1 čajová lžička kakaa
  • 3 menší jablka
  • hrst rozinek
  • hrst na hrubo nasekaných vlašských ořechů

Postup:

  1. Začneme předehřívat troubu na 180 °C. Formu na koláč si vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
  2. Jablka oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Ořechy nasekáme na hrubo.
  3. Vezmeme hrnek o objemu cca 150 ml a v menší míse smícháme všechny sypké suroviny.
  4. Ve druhé větší míse vyšleháme vejce s cukrem, do kterých pomalu za stálého šlehání přiléváme olej.
  5. Všechny sypké suroviny vmícháme do vaječné pěny, nakonec přidáme jablka, ořechy a rozinky.
  6. Vznikne nám poměrně tuhé těsto, které rozetřeme do koláčové formy (nebo s ním naplníme formičky na muffiny). 
  7. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 30–40 minut, případně vyzkoušíme špejlí, zda je buchta hotová.
  8. Pokud chceme péct buchtu na velkém plechu, tak použijeme hrnek o objemu 300 ml a nehrnkové suroviny vynásobíme 2x.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.