Rubriky
Slané Studené Teplé Večeře

Zapečená mrkvová pomazánka

Mrkvová pomazánka není žádná novinka ani náš vynález, objevili jsme ji v kuchařce Večeře u Florentýny a od té doby je to naše stálice. Jen jsme pro naše mlsné jazýčky upravili poměr surovin, protože pomazánka v původním znění na nás byla hodně mastná. A taky se velmi přimlouváme za lepší sýr než je 30% eidam, v pomazánce tvoří sýr 1/3 objemu a to už je znát.

Zapečená mrkvová pomazánka

Suroviny na 3–4 porce:

  • 200 g očištěné mrkve
  • 150 g sýra ementálového typu (ementál, královský sýr)
  • 100 ml majonézy (1 sáček)
  • 1–2 stroužky česneku

Postup:

  1. Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
  2. Mrkev očistíme, česnek oloupeme a odstraníme z něj střed – ten klíček uvnitř stroužku.
  3. Mrkev, česnek i sýr nastrouháme na jemném struhadle a přidáme majonézu. 
  4. Vše důkladně promícháme, ale už nesolíme. Sýr a majonéza jsou slané dost.
  5. Pomazánku mažeme na krajíce domácího kváskového chleba, ale dobře poslouží i chléb kupovaný.
  6. Namazané krajíce naskládáme na plech bez pečícího papíru a vložíme do trouby. Zapékáme na 180 °C asi 10 minut, pak troubu stáhneme na 150 °C a zapneme horkovzdušný oběh. Takto necháme chleby v troubě asi dalších 5 minut, až okraje pomazánky lehce zezlátnou.
  7. Zahřátím v troubě se tuk ze sýra a majonézy vsákne do krajíce chleba, který se tím pádem krásně opeče o plech pod ním. Mrkev změkne, česnek ztratí štiplavost a výsledkem je jemná, lehce česneková zapečená pomazánka na křupavé topince, která je téměř bez práce.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.