Mrkvová pomazánka není žádná novinka ani náš vynález, objevili jsme ji v kuchařce Večeře u Florentýny a od té doby je to naše stálice. Jen jsme pro naše mlsné jazýčky upravili poměr surovin, protože pomazánka v původním znění na nás byla hodně mastná. A taky se velmi přimlouváme za lepší sýr než je 30% eidam, v pomazánce tvoří sýr 1/3 objemu a to už je znát.

Suroviny na 3–4 porce:
- 200 g očištěné mrkve
- 150 g sýra ementálového typu (ementál, královský sýr)
- 100 ml majonézy (1 sáček)
- 1–2 stroužky česneku
Postup:
- Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
- Mrkev očistíme, česnek oloupeme a odstraníme z něj střed – ten klíček uvnitř stroužku.
- Mrkev, česnek i sýr nastrouháme na jemném struhadle a přidáme majonézu.
- Vše důkladně promícháme, ale už nesolíme. Sýr a majonéza jsou slané dost.
- Pomazánku mažeme na krajíce domácího kváskového chleba, ale dobře poslouží i chléb kupovaný.
- Namazané krajíce naskládáme na plech bez pečícího papíru a vložíme do trouby. Zapékáme na 180 °C asi 10 minut, pak troubu stáhneme na 150 °C a zapneme horkovzdušný oběh. Takto necháme chleby v troubě asi dalších 5 minut, až okraje pomazánky lehce zezlátnou.
- Zahřátím v troubě se tuk ze sýra a majonézy vsákne do krajíce chleba, který se tím pádem krásně opeče o plech pod ním. Mrkev změkne, česnek ztratí štiplavost a výsledkem je jemná, lehce česneková zapečená pomazánka na křupavé topince, která je téměř bez práce.