Nejspíš každá rodina má ten svůj nejlepší bramborový salát, který se připravuje při speciálních příležitostech, jako jsou Vánoce či dědečkovy narozeniny. O moc častěji nejspíš ne… Co si budeme povídat, s bramborovým salátem je spousta práce a zamaže se asi všechno nádobí v kuchyni, ale ten výsledek stojí za to. Tady je recept, jak děláme ten náš salát my.
Suroviny na 4 porce:
- 1/2 kg brambor (varný typ A)
- 2 menší nebo 1 velká mrkev
- 1/4 větší bulvy celeru
- 2 vejce
- 5 větších nakládaných okurek
- 1/2 šťavnatého a křupavého jablka
- 1 cibule
- 2 lžíce octa
- 1 čajová lžička cukru
- 100 ml majonézy (1 sáček)
- 1 vrchovatá lžíce smetanového jogurtu
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup:
- S přípravou bramborového salátu začneme den předem. Do osolené vody dáme vařit brambory ve slupce. Doba varu závisí na velikosti brambor, zda jsou vařené průběžně zkoušíme třeba špejlí.
- Mrkev a celer oloupeme, překrojíme na zhruba stejně velké špalíčky a též uvaříme v osolené vodě, aby byly měkké, ale ne rozvařené.
- Mezitím nakrájíme cibuli na jemno, dáme ji do menšího plecháčku, přidáme k ní ocet, cukr a trochu vody, aby byla ponořená, ale neplavala. Cibuli v láku krátce povaříme, aby změkla a ztratila svou štiplavost.
- Aby byl sporák správně vytížený, tak si na poslední volné plotýnce přivedeme k varu lehce osolenou vodu a uvaříme si vejce na tvrdo. Vejce vložíme do vroucí vody a vaříme je 10 minut. Pak vejce prudce zchladíme pod tekoucí vodou a zatím je odložíme stranou.
- Vařené brambory necháme lehce vychladnout, abychom si nepopálili prsty. Ještě teplé je oloupeme a nakrájíme na kostičky, stejně naložíme s uvařenou zeleninou. Brambory i zeleninu odkládáme do velké místy, k teplým bramborám a zelenině přidáme cibuli i s lákem a lehce promícháme.
- Teplý základ salátu necháme chladnout. Mezitím si nakrájíme okurky na drobné kostičky. Jablko oloupeme a také nakrájíme na drobné kostičky. S vajíčky naložíme úplně stejně – oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vše přidáme k bramborovému základu, který lehce osolíme a opepříme.
- Do salátu už zbývá přidat jen majonéza a jogurt. Když máme v míse všechny ingredience, tak salát poprvé zlehka, ale důkladně promícháme. Ochutnáme, případně můžeme přisolit a přikyselit lákem z okurek.
- Teď se salát potřebuje rozležet, aby se propojily všechny chutě. Povrch salátu uhladíme a zakryjeme dostatečně velkou poklicí nebo potravinovou fólií a odložíme do lednice.
- Následující den salát znovu ochutnáme a dosolíme či dopepříme podle potřeby. Brambory do sebe pojmou velké množství chutí včetně soli. Naposledy důkladně promícháme a podáváme s křupavým řízkem.