Rubriky
Oběd Slané Teplé Večeře

Zelnice

Recept na červenou zelnici jsme objevili v kuchařce Poklady klasické české kuchyně od Romana Vaňka. Nadšení z receptu však brzy vyprchalo, i když jsme se receptu drželi přesně, tak jsme nebyli schopní uvařit brambory do měkka. Když byly brambory i po hodině varu křupavé, tak nám došlo, že se někde stala chyba a recept nefunguje. A jak se říká, chybami se člověk učí… proto nikdy, nikdy, nikdy nedáváme kyselé zelí do polévky na začátku, nikdy. Recept jsme přepsali tak, aby fungoval a tady je.

Zelnice

Suroviny na 4 porce:

  • 250 g bílého kysaného zelí
  • 1 dobrá klobása
  • 1 cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 3 středně velké brambory
  • 2 rovné lžíce hladké mouky
  • 600 ml kuřecího vývaru
  • vrchovatá lžíce mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 1 bobkový list
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • zakysaná smetana na ozdobení

Postup:

  1. Klobásu nakrájíme na kostičky (já dělám čtvrtkolečka). V hrnci rozehřejeme sádlo a přidáme klobásu, kterou na sádle pomalu opečeme.
  2. Zatímco opékáme klobásu, nakrájíme cibuli na drobno. Cibuli přidáme ke klobáse a chvíli opekáme společně až cibule změkne a zesklovatí.
  3. K tomuto základu přidáme papriku a drcený kmín, krátce zarestujeme. Přidáme mouku, důkladně promícháme, mouka s paprikou a kmínem rovnoměrně obalí cibuli i klobásu, ale to nevadí. Znovu krátce zarestujeme a podlijeme studeným kuřecím vývarem. Důkladně rozmícháme kousky mouky a základ zelnice přivedeme k varu.
  4. Mezitím si oloupeme brambory a nakrájíme je na kostičky. Brambory vložíme do polévky spolu s bobkovým listem, osolíme velkou špetkou soli a opepříme.
  5. Brambory za občasného promíchání uvaříme v polévce do měkka. Až když jsou brambory měkké, tak vyždímeme kysané zelí, pokrájíme ho na kratší vlákna a vložíme do polévky. Díky kyselému zelí se nám brambory nerozvaří, i když uvaříme zelí v polévce do měkka. 
  6. Vylovíme z polévky bobkový list a podle chuti ještě dosolíme a případně připepříme. Na talíři zelnici ozdobíme lžící zakysané smetany.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.