Rubriky
Oběd Slané Teplé Večeře

Quiche s brokolicí a modrým sýrem

Slané koláče jsou u nás doma oblíbené. Všeobecně známý je quiche lorraine, ale ten u nás doma zas tolik nefrčí. Mnohem radši máme kombinaci brokolice, sýra s modrou plísní a slaniny. S náplněmi se dá čarovat podle obsahu lednice a momentální chuti.

Quiche s brokolicí a modrým sýrem

Suroviny na těsto (forma o průměru cca 28 cm):

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g studeného másla
  • špetka soli
  • 3–4 lžíce studené vody

Suroviny na náplň:

  • 2–3 hrsti růžiček brokolice
  • 150 g sýra s modrou plísní (například Niva)
  • 100 g anglické slaniny vcelku
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 vejce
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Na zadělání těsta si připravíme kuchyňského robota s noži (taky se tomu říká food processor a je to součást většiny tyčových mixérů nebo robotů). Samozřejmě, že těsto lze zadělat i rukama, ale díky teplu z dlaní ztratí část své křehkosti a pokud to přeženeme s hnětením, tak bude tvrdé jak podešev.
  2. Do nádoby s noži naládujeme mouku, máslo z lednice nakrájené na menší kousky a špetku soli. Krátce zpracujeme na hrubou drobenku a přidáme studenou vodu. Robota necháme ještě chvíli běžet, až těsto uvnitř začne tvořit větší hrudky, které drží u sebe, když těsto zmáčkneme mezi prsty. 
  3. Na kuchyňskou linku si dáme dostatečně dlouhý kus potravinové fólie, na kterou těsto vysypeme a zmáčkneme do hrubé koule. Fólii přehneme přes těsto a válečkem na nudle těsto rozválíme na dostatečně velký kruh. Drobenka se válením zpevní a vytvoří mezi listy fólie hladké těsto. 
  4. Těsto přesuneme do koláčové formy, zarovnáme okraje a dno propícháme vidličkou. Koláčovou formu s těstem na cca hodinu uložíme do lednice. 
  5. Mezitím si můžeme připravit náplň. Brokolici rozebereme na menší růžičky, opláchneme ji a necháme okapat. Slaninu nakrájíme na kostičky a na pánvi necháme rozvonět, neopékáme ji moc, aby nebyla vysušená. Ke slanině můžeme na chvíli přihodit i okapanou brokolici, bude mít lepší barvu. Sýr nastrouháme na hrubém struhadle. Smetanu prošleháme s vejci, velkou špetkou soli a pepřem.
  6. Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu s těstem vyndáme z lednice a těsto zatížíme nějakou luštěninou (suché fazole, hrách, cizrna). Takto těsto vložíme do trouby a předpečeme asi 8 minut. 
  7. Po 8 minutách těsto vyndáme, ale troubu nevypínáme. Z těsta odstraníme zátěž (můžeme si ji uložit pro příště) a koláč naplníme.
  8. Na těsto rovnoměrně rozmístíme brokolici se slaninou, které zalijeme smetanovou směsí a na vrch nasypeme nastrouhaný sýr. 
  9. Koláč znovu vložíme do trouby, teplotu snížíme na cca 160 °C a zapneme horkovzdušný oběh. Tady je nutné se řídit vlastnostmi své trouby. Koláč pečeme 30–40 minut až na povrchu zezlátne. 
  10. Před podáváním necháme koláč lehce zchladnout, aby se náplň trochu zpevnila.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.