Rubriky
Cukroví Sladké Studené Vánoce

Kokosky

Kokosky jsou taková naše záchrana, když po pečení cukroví zbydou bílky. Recept na úplně jednoduché kokosky ze tří surovin máme z blogu Kuchařky pro dceru. Je to čestná výjimka, protože jinak nedáme dopustit na naše rodinné recepty. Jenže zrovna kokosky u nás nikdy moc nefrčely, takže se rodinný recept jaksi nedochoval. Ale vůbec to nevadí, protože tyhle kokosky jsou vynikající, na povrchu křupavé a uvnitř vláčné. Pečeme je pravidelně už pár let, protože kokoskám dost napravily pochroumanou reputaci.

kokosky

Suroviny na 3 plechy:

  • 3 bílky
  • 180 g moučkového cukru
  • 150–200 g strouhaného kokosu

Postup:

  1. Připravíme si hrnec s vodou a žáruodolnou misku (nerezovou nebo skleněnou), která na hrnec bude hezky pasovat. Vodu v hrnci začneme zahřívat, aby se pohybovala těsně pod bodem varu.
  2. Mezitím v misce z bílků ušleháme měkký, řídký sníh. Misku se sněhem postavíme na hrnec, hezky nad páru. Důležité je, aby se voda nijak překotně nevařila a nebublala.
  3. Ručním šlehačem na nízké otáčky do sněhu postupně zašleháme cukr. Ve šlehání nad párou pokračujeme, až se sníh zahřeje tak, že bude příjemně horký, když do něj ponoříme prst. Bílky se nesmí horkem srazit, proto stále šleháme. Trvá to asi 3–5 minut. 
  4. Uvařený sníh odstavíme a necháme postupně zchladnout, při chladnutí ho občas promícháme.
  5. Do vychladlého sněhu postupně zašleháme kokos, množství kokosu závisí na velikosti bílků. Nesmí ho být příliš, aby se hmota nezačala drolit. Kokos přestaneme přidávat ve chvíli, kdy je hmota pěkně rozčepýřená. 
  6. Troubu začneme předehřívat na 140 °C a plechy vyložíme pečícím papírem. 
  7. Pomocí dvou čajových lžiček tvoříme malé hromádky, které rovnáme v řadách na plech. Kokosky se trochu nafouknout, proto tvoříme hromádky spíše menší. Těsto vyjde zhruba na dva až tři plechy, dle velikosti hromádek.
  8. Kokosky pečeme ve vyhřáté troubě 15–20 minut až jemně zrůžoví na povrchu. Pečené kokosky necháme zchladnout na plechu.
  9. Hotové kokosky necháme pár dní v chladu rozležet, protože uvnitř krásně zvláční.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.