Rubriky
Cukroví Sladké Studené Vánoce

Vanilkové rohlíčky

Bez vanilkových rohlíčků by u nás nebyly Vánoce, rohlíčky prostě musí být i kdyby trakaře padaly. U nás doma se vždycky dělaly rohlíčky oříškové s vanilkovým kabátkem. Postupem času jsme začali přidávat malou špetku citronové kůry, která se v rohlíčcích témeř ztratí, neruší, ale přidá jim na zajímavosti. Citronová kůra se dá úplně vynechat a pak je to zase náš snad už staletími prověřený recept. 

Tuk do vánočního cukroví mícháme, dáváme půl másla a půl Hery. Samozřejmě jde použít jen máslo a v napsaném receptu to vypadá lépe, jenže cukroví upečené jen z másla je hodně křehké a sušší. A péct jenom z Hery, to vůbec není ono, pak mu chybí ta máslová chuť. Takže pěkně půl a půl a je to dvojí výhra.

Vanilkové rohlíčky

Suroviny na cca 60 kousků:

  • 250 g hladké mouky
  • 40 g moučkového cukru
  • 50 g vlašských ořechů
  • 75 g másla
  • 75 g Hery
  • 1 žloutek
  • citronová kůra
  • moučkový cukr s vanilkou na obalování

Postup:

  1. Vlašské ořechy zbavíme všech zbytků skořápek a nastrouháme je na jemno.
  2. Všechny sypké suroviny si navážíme a připravíme na pracovní podložku. 
  3. K sypkým surovinám přidáme jeden žloutek, máslo, Heru a nakonec vše jemně zastrouhneme citronovou kůrou.
  4. Pěkně ručně vypracujeme kouli nelepivého těsta. Kdo má robota, může použít kuchyňského robota s hnětacím hákem, ale nakonec je dobré těsto prohníst i rukama.
  5. Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a odložíme ho do lednice alespoň přes noc. Těsto v případě potřeby vydrží v lednici i dva dny.
  6. Když chceme péct, tak těsto předem vyndáme z lednice, aby trochu povolilo. Připravíme si plechy, které vyložíme pečícím papírem. Troubu dáme nahřívat na 180 °C a do menší misky si připravíme moučkový cukr s vanilkou.
  7. Těsto rozdělíme na čtvrtiny. První část těsta prohněteme a vyválíme z ní hada silného asi 2 cm. Hada nožem nakrájíme na zhruba stejné kousky – podle toho, jak velké chceme rohlíčky mít. 
  8. Z každého nakrájeného kousku těsta si vyválíme menšího hada, kterého stočíme do podkovičky. Rohlíčky s menšími rozestupy rovnáme na připravené plechy.
  9. Rohlíčky pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 10–15 minut, v polovině pečení plech otočíme, aby se pekly rovnoměrně. Hotovým rohlíčkům začnou růžovět konečky, v té chvíli je vyndáme a dáme do trouby další plech.
  10. Horké rohlíčky jsou velmi křehké, proto je necháme chvíli vychladnout, aby se zpevnily. Ještě teplé je obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou. Čím teplejší rohlíčky obalujeme, tím silnější vrstva cukru se na nich udrží.
  11. Nakonec necháme rohlíčky úplně vychladnout a naskládáme je do papírové krabice a skladujeme je v chladu, aby se rozležely.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.