Bez vanilkových rohlíčků by u nás nebyly Vánoce, rohlíčky prostě musí být i kdyby trakaře padaly. U nás doma se vždycky dělaly rohlíčky oříškové s vanilkovým kabátkem. Postupem času jsme začali přidávat malou špetku citronové kůry, která se v rohlíčcích témeř ztratí, neruší, ale přidá jim na zajímavosti. Citronová kůra se dá úplně vynechat a pak je to zase náš snad už staletími prověřený recept.
Tuk do vánočního cukroví mícháme, dáváme půl másla a půl Hery. Samozřejmě jde použít jen máslo a v napsaném receptu to vypadá lépe, jenže cukroví upečené jen z másla je hodně křehké a sušší. A péct jenom z Hery, to vůbec není ono, pak mu chybí ta máslová chuť. Takže pěkně půl a půl a je to dvojí výhra.

Suroviny na cca 60 kousků:
- 250 g hladké mouky
- 40 g moučkového cukru
- 50 g vlašských ořechů
- 75 g másla
- 75 g Hery
- 1 žloutek
- citronová kůra
- moučkový cukr s vanilkou na obalování
Postup:
- Vlašské ořechy zbavíme všech zbytků skořápek a nastrouháme je na jemno.
- Všechny sypké suroviny si navážíme a připravíme na pracovní podložku.
- K sypkým surovinám přidáme jeden žloutek, máslo, Heru a nakonec vše jemně zastrouhneme citronovou kůrou.
- Pěkně ručně vypracujeme kouli nelepivého těsta. Kdo má robota, může použít kuchyňského robota s hnětacím hákem, ale nakonec je dobré těsto prohníst i rukama.
- Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a odložíme ho do lednice alespoň přes noc. Těsto v případě potřeby vydrží v lednici i dva dny.
- Když chceme péct, tak těsto předem vyndáme z lednice, aby trochu povolilo. Připravíme si plechy, které vyložíme pečícím papírem. Troubu dáme nahřívat na 180 °C a do menší misky si připravíme moučkový cukr s vanilkou.
- Těsto rozdělíme na čtvrtiny. První část těsta prohněteme a vyválíme z ní hada silného asi 2 cm. Hada nožem nakrájíme na zhruba stejné kousky – podle toho, jak velké chceme rohlíčky mít.
- Z každého nakrájeného kousku těsta si vyválíme menšího hada, kterého stočíme do podkovičky. Rohlíčky s menšími rozestupy rovnáme na připravené plechy.
- Rohlíčky pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 10–15 minut, v polovině pečení plech otočíme, aby se pekly rovnoměrně. Hotovým rohlíčkům začnou růžovět konečky, v té chvíli je vyndáme a dáme do trouby další plech.
- Horké rohlíčky jsou velmi křehké, proto je necháme chvíli vychladnout, aby se zpevnily. Ještě teplé je obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou. Čím teplejší rohlíčky obalujeme, tím silnější vrstva cukru se na nich udrží.
- Nakonec necháme rohlíčky úplně vychladnout a naskládáme je do papírové krabice a skladujeme je v chladu, aby se rozležely.