Citronové hvězdičky jsou další cukroví, které u nás na Vánoce nesmí chybět. Základ receptu je náš rodinný poklad – úplně nejvíc nejlepší linecké těsto, ze kterého se upečou hvězdičky, které se slepí skvělým máslovým krémem a na vrch přijde citronová glazura, která vypadá, jako by byly hvězdičky na povrchu pokryté ledem. S ledovým vzhledem krásně ladí citronová nakyslost hvězdiček. Tohle cukroví milujeme taky proto, že lehká citronová nakyslost tvoří dokonalý kontrast ke všemu ostatnímu sladkému cukroví.
Suroviny na těsto (cca 60 kousků):
- 150 g hladké mouky
- 100 g solamylu
- 70 g másla
- 70 g Hery
- 90 g cukru
- 1 žloutek
- 1 lžíce citronové šťávy
Suroviny na krém:
- 1 bílek
- 55 g cukru krupice
- 80 g změklého másla
- 2 lžíce citronové šťávy
Suroviny na polevu:
- šťáva z půlky citronu
- 150 g moučkového cukru
- 1/2 lžičky slunečnicového oleje
Postup na hvězdičky:
- Všechny sypké suroviny si navážíme a připravíme na pracovní podložku.
- K sypkým surovinám přidáme jeden žloutek, máslo, Heru a citronovou šťávu.
- Pěkně ručně vypracujeme kouli nelepivého těsta. Kdo má robota, může použít kuchyňského robota, ale nakonec je dobré těsto prohníst rukama.
- Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a odložíme ho do lednice alespoň přes noc. Těsto v případě potřeby vydrží v lednici i dva dny.
- Když chceme péct, tak těsto předem vyndáme z lednice, aby trochu povolilo. Připravíme si plechy, které vyložíme pečícím papírem a troubu dáme nahřívat na 180 °C.
- Těsto rozdělíme na třetiny, první část těsta lehce prohněteme a vyválíme z ní plát silný asi 0,4 cm. Při vyvalování si těsto lehce podsypeme moukou, ale ne moc. Z vyváleného těsta vykrajujeme hvězdičky, které s menšími rozestupy rovnáme na připravené plechy, které prozatím odložíme do chladu (lednice, v zimě balkon).
- Hvězdičky pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 10 minut, v polovině pečení plech otočíme, aby se pekly rovnoměrně. Hotovým hvězdičkám začnou růžovět konečky, v té chvíli je vyndáme a dáme do trouby další plech. Při pečení není dobré od trouby odbíhat, i minuta navíc může způsobit katastrofu.
- Upečené hvězdičky naskládáme do sloupečků na sebe a uskladníme je v plechové dóze v chladu, než přijde čas plnění. Hvězdičky plníme krémem teprve pár dní před vánočními svátky.
Postup na krém:
- Připravíme si hrnec s vodou a žáruodolnou misku (nerezovou nebo skleněnou), která na hrnec bude hezky pasovat. Vodu v hrnci začneme zahřívat, aby se pohybovala těsně pod bodem varu.
- Do misky si dáme bílek s cukrem a postavíme ji na hrnec, hezky nad páru. Důležité je, aby se voda nijak překotně nevařila a nebublala.
- Ruční metlou směs mícháme až se bílky spojí s cukrem a vše se zahřeje na 70 °C, pomůžeme si teploměrem do masa nebo se řídíme čichem – když začneme mít podezření, že už cítíme vařená vejce, tak bílky stáhneme ze zdroje tepla. Tímto krokem jsme si zajistili zdravotní nezávadnost bílkového krému.
- Horké bílky začneme šlehat šlehačem na nejvyšší otáčky. Šleháme je tak dlouho, dokud nevychladnou. Vznikne nám tak krásný, lesklý a pevný sníh.
- Do vychladlého sněhu postupně zašleháme změklé máslo. Po přidání másla krém ještě chvíli šleháme, aby se máslo našlehalo.
- Dále do krému zašleháme citronovou šťávu podle chuti, obvykle stačí dvě polévkové lžíce.
- Čerstvý krém je docela měkký, tak ho necháme chvilku v chladu zatuhnout. Pozor, když ho vychladíme moc, tak získá kvalitu betonu a před použitím ho budeme muset zase nechat povolit.
- Hvězdičky si rozložíme na plech, na polovinu uděláme cukrářským sáčkem kopičku krému, přiklopíme druhou polovinou hvězdičky a necháme v chladu zcela ztuhnout.
- Mezitím si připravíme polevu. Z moučkového cukru, citronové šťávy a lžičky oleje vymícháme hladkou polevu. Díky oleji bude poleva připomínat ledovou plochu.
- Horní stranu hvězdiček namočíme do polevy, necháme trochu okapat, ozdobíme kouskem vlašského oříšku (nebo taky ne) a necháme zaschnout.
- Hotové hvězdičky naskládáme do papírové krabice a skladujeme je v chladu, aby se všechny chutě pěkně propojily.