Rubriky
Cukroví Sladké Studené Vánoce

Citronové hvězdičky

Citronové hvězdičky jsou další cukroví, které u nás na Vánoce nesmí chybět. Základ receptu je náš rodinný poklad – úplně nejvíc nejlepší linecké těsto, ze kterého se upečou hvězdičky, které se slepí skvělým máslovým krémem a na vrch přijde citronová glazura, která vypadá, jako by byly hvězdičky na povrchu pokryté ledem. S ledovým vzhledem krásně ladí citronová nakyslost hvězdiček. Tohle cukroví milujeme taky proto, že lehká citronová nakyslost tvoří dokonalý kontrast ke všemu ostatnímu sladkému cukroví.

Citronové hvězdičky

Suroviny na těsto (cca 60 kousků):

  • 150 g hladké mouky
  • 100 g solamylu
  • 70 g másla
  • 70 g Hery
  • 90 g cukru
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce citronové šťávy

Suroviny na krém:

  • 1 bílek
  • 55 g cukru krupice
  • 80 g změklého másla
  • 2 lžíce citronové šťávy

Suroviny na polevu:

  • šťáva z půlky citronu
  • 150 g moučkového cukru
  • 1/2 lžičky slunečnicového oleje

Postup na hvězdičky:

  1. Všechny sypké suroviny si navážíme a připravíme na pracovní podložku. 
  2. K sypkým surovinám přidáme jeden žloutek, máslo, Heru a citronovou šťávu.
  3. Pěkně ručně vypracujeme kouli nelepivého těsta. Kdo má robota, může použít kuchyňského robota, ale nakonec je dobré těsto prohníst rukama.
  4. Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a odložíme ho do lednice alespoň přes noc. Těsto v případě potřeby vydrží v lednici i dva dny.
  5. Když chceme péct, tak těsto předem vyndáme z lednice, aby trochu povolilo. Připravíme si plechy, které vyložíme pečícím papírem a troubu dáme nahřívat na 180 °C.
  6. Těsto rozdělíme na třetiny, první část těsta lehce prohněteme a vyválíme z ní plát silný asi 0,4 cm. Při vyvalování si těsto lehce podsypeme moukou, ale ne moc. Z vyváleného těsta vykrajujeme hvězdičky, které s menšími rozestupy rovnáme na připravené plechy, které prozatím odložíme do chladu (lednice, v zimě balkon).  
  7. Hvězdičky pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 10 minut, v polovině pečení plech otočíme, aby se pekly rovnoměrně. Hotovým hvězdičkám začnou růžovět konečky, v té chvíli je vyndáme a dáme do trouby další plech. Při pečení není dobré od trouby odbíhat, i minuta navíc může způsobit katastrofu.
  8. Upečené hvězdičky naskládáme do sloupečků na sebe a uskladníme je v plechové dóze v chladu, než přijde čas plnění. Hvězdičky plníme krémem teprve pár dní před vánočními svátky.

Postup na krém:

  1. Připravíme si hrnec s vodou a žáruodolnou misku (nerezovou nebo skleněnou), která na hrnec bude hezky pasovat. Vodu v hrnci začneme zahřívat, aby se pohybovala těsně pod bodem varu.
  2. Do misky si dáme bílek s cukrem a postavíme ji na hrnec, hezky nad páru. Důležité je, aby se voda nijak překotně nevařila a nebublala.
  3. Ruční metlou směs mícháme až se bílky spojí s cukrem a vše se zahřeje na 70 °C, pomůžeme si teploměrem do masa nebo se řídíme čichem – když začneme mít podezření, že už cítíme vařená vejce, tak bílky stáhneme ze zdroje tepla. Tímto krokem jsme si zajistili zdravotní nezávadnost bílkového krému.
  4. Horké bílky začneme šlehat šlehačem na nejvyšší otáčky. Šleháme je tak dlouho, dokud nevychladnou. Vznikne nám tak krásný, lesklý a pevný sníh. 
  5. Do vychladlého sněhu postupně zašleháme změklé máslo. Po přidání másla krém ještě chvíli šleháme, aby se máslo našlehalo.
  6. Dále do krému zašleháme citronovou šťávu podle chuti, obvykle stačí dvě polévkové lžíce.
  7. Čerstvý krém je docela měkký, tak ho necháme chvilku v chladu zatuhnout. Pozor, když ho vychladíme moc, tak získá kvalitu betonu a před použitím ho budeme muset zase nechat povolit. 
  8. Hvězdičky si rozložíme na plech, na polovinu uděláme cukrářským sáčkem kopičku krému, přiklopíme druhou polovinou hvězdičky a necháme v chladu zcela ztuhnout.
  9. Mezitím si připravíme polevu. Z moučkového cukru, citronové šťávy a lžičky oleje vymícháme hladkou polevu. Díky oleji bude poleva připomínat ledovou plochu.
  10. Horní stranu hvězdiček namočíme do polevy, necháme trochu okapat, ozdobíme kouskem vlašského oříšku (nebo taky ne) a necháme zaschnout. 
  11. Hotové hvězdičky naskládáme do papírové krabice a skladujeme je v chladu, aby se všechny chutě pěkně propojily.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.