Rubriky
Oběd Slané Teplé Večeře

Kuře s cuketou

Naše mamka je vášnivý pěstitel čehokoli, cukety nevyjímaje. Každý rok se nám pak doma hromadily cuketové obludy o váze kolem 2 kil a my si lámali hlavu, co s nimi… A pak jsme narazili na recept v kuchařce Hovory s řezníkem od Florentýny, kde se používají cuketky mladé. A nám došlo, že když cuketu utrhneme dřív, tak pak se nám nebudou hromadit ty obří vodnaté obludy. Už zbývalo jen zahodit předsudky, že cuketa nemá žádnou chuť a v jídle se musí maskovat. Původní recept jsme si trochu upravili a rádi se k němu vracíme, protože mladé cuketky se dají koupit celoročně.

Kuře s cuketou

Suroviny pro 4 porce:

  • 2 větší kuřecí prsa
  • 1 citron
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1–2 mladé cukety (celkem kolem 400 g)
  • 1 menší cibule nebo 2 jarní cibulky
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 balení čerstvých bramborových noků
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Včas si dáme vařit vodu na noky a osolíme ji velkou špetkou soli. Noky následně uvaříme podle návodu tak, aby dlouho nečekaly na omáčku s masem.
  2. Citron dobře umyjeme a škrabkou na zeleninu z něj odřízneme tenké plátky kůry, kterou nakrájíme na co nejtenčí nudličky. Polovinu citronu vymačkáme, pecky ze šťávy odstraníme.
  3. Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, smícháme s malou lžičkou soli, citronovou šťávou a kůrou. Maso necháme chvíli bez povšimnutí marinovat na lince.
  4. Cukety umyjeme a i se slupkou nakrájíme na tenká kolečka. Cibuli rozpůlíme a nakrájíme na tenká čtvrtkolečka. 
  5. V široké ocelové pánvi rozehřejeme zprudka olej a přidáme maso (pozor, prská to). Když se maso zatáhne, přidáme nakrájenou cibuli. Na plném plameni opečeme maso i s cibulkou bez zbytečného míchání dozlatova. Trvá to asi 4–5 minut.
  6. Když je obsah pánve opečený, tak přidáme nakrájenou cuketu. Sporadicky mícháme a opékáme dalších několik minut, až cuketa trochu změkne, ale stále zůstane křupavá na skus. 
  7. Směs v pánvi podlijeme smetanou, přidáme trochu pepře a necháme poslední dvě minuty zprudka povařit. Smetana zhoustne a pojme všechny chutě z pánve. 
  8. Pánev odstavíme, případně omáčku ještě dosolíme podle chuti. Uvařené noky promícháme se smetanovou omáčkou a masem v pánvi. Talíř si můžeme ozdobit trochou natě z jarní cibulky nebo čerstvou bazalkou.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.