Naše mamka je vášnivý pěstitel čehokoli, cukety nevyjímaje. Každý rok se nám pak doma hromadily cuketové obludy o váze kolem 2 kil a my si lámali hlavu, co s nimi… A pak jsme narazili na recept v kuchařce Hovory s řezníkem od Florentýny, kde se používají cuketky mladé. A nám došlo, že když cuketu utrhneme dřív, tak pak se nám nebudou hromadit ty obří vodnaté obludy. Už zbývalo jen zahodit předsudky, že cuketa nemá žádnou chuť a v jídle se musí maskovat. Původní recept jsme si trochu upravili a rádi se k němu vracíme, protože mladé cuketky se dají koupit celoročně.
Suroviny pro 4 porce:
- 2 větší kuřecí prsa
- 1 citron
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1–2 mladé cukety (celkem kolem 400 g)
- 1 menší cibule nebo 2 jarní cibulky
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 balení čerstvých bramborových noků
- sůl, pepř
Postup:
- Včas si dáme vařit vodu na noky a osolíme ji velkou špetkou soli. Noky následně uvaříme podle návodu tak, aby dlouho nečekaly na omáčku s masem.
- Citron dobře umyjeme a škrabkou na zeleninu z něj odřízneme tenké plátky kůry, kterou nakrájíme na co nejtenčí nudličky. Polovinu citronu vymačkáme, pecky ze šťávy odstraníme.
- Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, smícháme s malou lžičkou soli, citronovou šťávou a kůrou. Maso necháme chvíli bez povšimnutí marinovat na lince.
- Cukety umyjeme a i se slupkou nakrájíme na tenká kolečka. Cibuli rozpůlíme a nakrájíme na tenká čtvrtkolečka.
- V široké ocelové pánvi rozehřejeme zprudka olej a přidáme maso (pozor, prská to). Když se maso zatáhne, přidáme nakrájenou cibuli. Na plném plameni opečeme maso i s cibulkou bez zbytečného míchání dozlatova. Trvá to asi 4–5 minut.
- Když je obsah pánve opečený, tak přidáme nakrájenou cuketu. Sporadicky mícháme a opékáme dalších několik minut, až cuketa trochu změkne, ale stále zůstane křupavá na skus.
- Směs v pánvi podlijeme smetanou, přidáme trochu pepře a necháme poslední dvě minuty zprudka povařit. Smetana zhoustne a pojme všechny chutě z pánve.
- Pánev odstavíme, případně omáčku ještě dosolíme podle chuti. Uvařené noky promícháme se smetanovou omáčkou a masem v pánvi. Talíř si můžeme ozdobit trochou natě z jarní cibulky nebo čerstvou bazalkou.