Recept na tenhle skvělý koláč máme od mamky. Kombinace křehkého těsta, tvarohu, ovoce a drobenky je prostě boží (chuť dětství, znáte to). Nejlepší je koláč s drobnějším ovocem jako jsou borůvky, maliny, ostružiny nebo mix s rybízem. Větší kousky ovoce jako švestky nebo meruňky nám pasují spíš ke kynutému těstu. My jsme tentokrát pekli koláč borůvkový, protože se pomalu blíží sezóna a tak je potřeba vyklidit zásoby z mrazáku.
Suroviny na těsto (forma o průměru cca 28 cm):
- 250 g hladké mouky
- 125 g Hery
- 75 g moučkového cukru
- 1/2 vejce
- 1/2 sáčku kypřícího prášku
- 2 lžíce mléka
Suroviny na náplň:
- 1 měkký tučný tvaroh
- 1/2 vejce
- 1/2 vanilkového pudinku (prášek)
- 2 lžíce krupicového cukru
- ovoce
Suroviny na drobenku:
- 40 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 50 g hrubé mouky
Postup:
- Troubu začneme předehřívat na 180 °C. V menší misce si připravíme drobenku. Máslo, cukr a mouku mneme mezi prsty, až se vytvoří menší kousky drobenky.
- V další misce si rozkvedláme vajíčko. Na pracovní ploše si připravíme těsto. Uděláme si hromádku z mouky, moučkového cukru a kypřícího prášku. Uprostřed hromádky si uděláme důlek, do kterého nalijeme 1/2 vajíčka a dvě lžíce mléka. Nakonec přidáme Heru nakrájenou na kostičky.
- Pěkně ručně vypracujeme hladké, tvárné těsto, které rozválíme na kruh o trochu větší než máme formu. Těsto pomocí válečku přesuneme do formy a upravíme okraje, aby byly pěkně rovné.
- Teď si připravíme tvarohovou náplň. Do misky se zbývající polovinou vajíčka přidáme tvaroh, pudink, cukr a důkladně promícháme.
- Tvarohovou náplň rozetřeme na těsto. Na tvaroh nasypeme ovoce podle chuti a nakonec přidáme závěj drobenky.
- Koláč pečeme ve vyhřáté troubě asi hodinu, až drobenka na povrchu půvabně zrůžoví.