Rubriky
Dezerty Sladké Snídaně Studené Svačina

Borůvkový koláč s tvarohem

Recept na tenhle skvělý koláč máme od mamky. Kombinace křehkého těsta, tvarohu, ovoce a drobenky je prostě boží (chuť dětství, znáte to). Nejlepší je koláč s drobnějším ovocem jako jsou borůvky, maliny, ostružiny nebo mix s rybízem. Větší kousky ovoce jako švestky nebo meruňky nám pasují spíš ke kynutému těstu. My jsme tentokrát pekli koláč borůvkový, protože se pomalu blíží sezóna a tak je potřeba vyklidit zásoby z mrazáku.

Borůvkový koláč s tvarohem

Suroviny na těsto (forma o průměru cca 28 cm):

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g Hery
  • 75 g moučkového cukru
  • 1/2 vejce
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku
  • 2 lžíce mléka

Suroviny na náplň:

  • 1 měkký tučný tvaroh
  • 1/2 vejce
  • 1/2 vanilkového pudinku (prášek)
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • ovoce

Suroviny na drobenku:

  • 40 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 50 g hrubé mouky

Postup:

  1. Troubu začneme předehřívat na 180 °C. V menší misce si připravíme drobenku. Máslo, cukr a mouku mneme mezi prsty, až se vytvoří menší kousky drobenky. 
  2. V další misce si rozkvedláme vajíčko. Na pracovní ploše si připravíme těsto. Uděláme si hromádku z mouky, moučkového cukru a kypřícího prášku. Uprostřed hromádky si uděláme důlek, do kterého nalijeme 1/2 vajíčka a dvě lžíce mléka. Nakonec přidáme Heru nakrájenou na kostičky.
  3. Pěkně ručně vypracujeme hladké, tvárné těsto, které rozválíme na kruh o trochu větší než máme formu. Těsto pomocí válečku přesuneme do formy a upravíme okraje, aby byly pěkně rovné.
  4. Teď si připravíme tvarohovou náplň. Do misky se zbývající polovinou vajíčka přidáme tvaroh, pudink, cukr a důkladně promícháme.
  5. Tvarohovou náplň rozetřeme na těsto. Na tvaroh nasypeme ovoce podle chuti a nakonec přidáme závěj drobenky.
  6. Koláč pečeme ve vyhřáté troubě asi hodinu, až drobenka na povrchu půvabně zrůžoví.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.