Sezóna rebarbory je krátká, proto si jí musíme pořádně užít a přebytky zamrazit. Nejlepší je rebarbora v kombinaci s voňavými jahodami a když se ovoce schová do sladkého těsta, tak je na světě vláčná, osvěžující svačinka. Muffinky jsou vynikající a s trochou cviku (a nakrájeným ovocem v mrazáku) jsou hotové za 30 minut. Recept máme opět od Florentýny.
Pokud máte rádi muffiny jako my, vyzkoušejte naše další recepty na dýňové, jablečné, či ořechové s borůvkami.
Suroviny na 12 muffinů:
- 120 ml mléka
- 1 vejce
- 80 ml rostlinného oleje
- 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 250 g polohrubé mouky
- 100 g krupicového cukru
- 1/2 sáčku kypřícího prášku (6g)
- špetka soli
- 150 g jahod
- 100 g rebarbory
Postup:
- Pokud máme ovoce čerstvé, tak si jahody očistíme a nakrájíme na menší kousky. Rebarboru oloupeme škrabkou na brambory a také nakrájíme na kousky. Pokud máme ovoce mražené, tak ho nerozmrazujeme, jen necháme lehce povolit větší jahody, aby šly nakrájet na kousky.
- Troubu začneme předehřívat na 180 °C.
- Formu na muffiny vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme papírovými košíčky.
- Ve větší míse smícháme všechny sypké suroviny kromě nakrájené rebarbory a jahod. V menší míse prošleháme všechno tekuté.
- K suché směsi přidáme všechny tekuté suroviny a promícháme. Nemícháme nijak usilovně, jen aby se vše spojilo dohromady. Nakonec do těsta zlehka vmícháme připravené jahody a rebarboru.
- Těsto rozdělíme do muffinových košíčků, které plníme asi do 2/3.
- Formu vložíme do trouby a muffiny upečeme do růžova – trvá to asi 20 minut. Pokud si nejsme jistí, propečenost muffin vyzkoušíme špejlí.