Dýňová sezóna je v plném proudu a proto jsme oprášili mamčin recept na dýňové muffiny. Muffinky jsou díky dýni úžasně vláčné, voní perníkovým kořením a oříšky v nich tvoří příjemný křupavý element. Prostě dokonalé podzimní mlsání.
Množství těsta je spíše na 12 velkých amerických muffinů. Z klasické formy s menšími košíčky máme 18 muffinů, ale to vůbec nevadí, protože se po nich vždycky jen zapráší.
Pokud máte rádi muffiny jako my, vyzkoušejte naše další recepty na jablečné, s jahodami a rebarborou, či ořechové s borůvkami.

Suroviny na těsto (12 velkých muffinů):
- 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 čajová lžička perníkového koření
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek dýňového pyré
- 2 velká vejce
- 1/2 hrnku oleje
- 1/2 hrnku podmáslí
- 60 g hořké čokolády
- velká hrst vlašských ořechů
- špetka soli
Postup:
- S dostatečným předstihem si připravíme dýňové pyré. Dýni očistíme, případně oloupeme (dle druhu dýně), nakrájíme na kostky a upečeme v troubě na 180 °C do měkka. Upečenou dýni rozmixujeme v mixéru nebo použijeme tyčový mixér. Pyré necháme zcela vychladnout.
- Ořechy a čokoládu nasekáme na menší kousky a prozatím je odložíme stranou.
- Připravíme si hrnek o objemu 250 ml a troubu začneme nahřívat na 180 °C, horní a spodní ohřev.
- Formu na muffiny vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme papírovými košíčky.
- Ve velké míse smícháme mouku, cukr, koření, sodu a sůl. V menší míse smícháme podmáslí, olej, vajíčka a dýňové pyré.
- K suché směsi přidáme vše tekuté a krátce, zlehka obsah mísy promícháme, jen aby se vše propojilo. Nakonec jemně vmícháme ořechy a čokoládu.
- Těsto rozdělíme do připravených formiček, které plníme asi do 3/4.
- Muffiny pečeme 25–30 minut až povrch zrůžoví nebo je otestujeme špejlí.