Rubriky
Dezerty Sladké Snídaně Studené Svačina

Dýňové muffiny

Dýňová sezóna je v plném proudu a proto jsme oprášili mamčin recept na dýňové muffiny. Muffinky jsou díky dýni úžasně vláčné, voní perníkovým kořením a oříšky v nich tvoří příjemný křupavý element. Prostě dokonalé podzimní mlsání. 
Množství těsta je spíše na 12 velkých amerických muffinů. Z klasické formy s menšími košíčky máme 18 muffinů, ale to vůbec nevadí, protože se po nich vždycky jen zapráší.

Pokud máte rádi muffiny jako my, vyzkoušejte naše další recepty na jablečné, s jahodami a rebarborou, či ořechové s borůvkami.   

dýňové muffiny

Suroviny na těsto (12 velkých muffinů):

  • 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 čajová lžička perníkového koření
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 1 hrnek cukru 
  • 1 hrnek dýňového pyré
  • 2 velká vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku podmáslí
  • 60 g hořké čokolády
  • velká hrst vlašských ořechů
  • špetka soli

Postup:

  1. S dostatečným předstihem si připravíme dýňové pyré. Dýni očistíme, případně oloupeme (dle druhu dýně), nakrájíme na kostky a upečeme v troubě na 180 °C do měkka. Upečenou dýni rozmixujeme v mixéru nebo použijeme tyčový mixér. Pyré necháme zcela vychladnout. 
  2. Ořechy a čokoládu nasekáme na menší kousky a prozatím je odložíme stranou.
  3. Připravíme si hrnek o objemu 250 ml a troubu začneme nahřívat na 180 °C, horní a spodní ohřev.
  4. Formu na muffiny vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme papírovými košíčky. 
  5. Ve velké míse smícháme mouku, cukr, koření, sodu a sůl. V menší míse smícháme podmáslí, olej, vajíčka a dýňové pyré.
  6. K suché směsi přidáme vše tekuté a krátce, zlehka obsah mísy promícháme, jen aby se vše propojilo. Nakonec jemně vmícháme ořechy a čokoládu.
  7. Těsto rozdělíme do připravených formiček, které plníme asi do 3/4.  
  8. Muffiny pečeme 25–30 minut až povrch zrůžoví nebo je otestujeme špejlí.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.