Rubriky
Dezerty Sladké Snídaně Studené Svačina

Jablečné muffiny

Jablečné dezerty máme moc rádi, ale ten pravý recept na jablečné muffiny jsme hledali opravdu dlouho. Nakonec jsme ho našli u Kitchenette na blogu. V těhle muffinách je totiž všechno, co máme rádi – jablíčka, skořice, zázvor, křupavá kořeněná drobenka, mňam. V časové tísni by člověka svádělo drobenku vynechat, ale v tomhle případě by to byla obrovská chyba. 

Množství těsta je spíše na 12 velkých amerických muffinů. My máme klasickou silikonovou formu na 12 muffinů, kde jsou košíčky menší. Přebytek těsta jsme proto pekli v samostatných košíčcích z pevného silikonu, který těsto udrží, takže jsme měli muffinů 15.

Pokud máte rádi muffiny jako my, vyzkoušejte naše další recepty na dýňové, s jahodami a rebarborou, či ořechové s borůvkami.

jablečné muffiny

Suroviny na těsto (12 velkých muffinů):

  • 320 g celozrnné pšeničné mouky
  • 180 g třtinového cukru
  • 2 čajové lžičky kypřícího prášku
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • špetka soli
  • 400 g kysaného podmáslí nebo kefíru
  • 2 větší vejce
  • 120 g másla
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 3 středně velká jablka

Suroviny na drobenku:

  • 4 lžíce celozrnné pšeničné mouky
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce vlašských ořechů
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 1 čajová lžička mletého zázvoru

Postup:

  1. Jako první si v menší misce připravíme drobenku. Vlašské ořechy nasekáme na hrubo a přesuneme je do menší misky. K ořechům přidáme i ostatní suroviny a směs mneme mezi prsty, až se vytvoří menší kousky drobenky. Misku s drobenkou prozatím odložíme do lednice.
  2. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kostičky. Prozatím je odložíme stranou.
  3. Troubu začneme nahřívat na 180 °C, horní a spodní ohřev.
  4. Formu na muffiny vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme papírovými košíčky. 
  5. Ve velké míse smícháme mouku, cukr, kypřící prášek, skořici, sodu a sůl. V menší míse smícháme podmáslí, rozpuštěné máslo, vajíčka a vanilkový extrakt.
  6. K suché směsi přidáme vše tekuté a krátce, zlehka obsah mísy promícháme, jen aby se vše propojilo. Nakonec jemně vmícháme jablka.
  7. Těsto rozdělíme do připravených formiček, které plníme asi do 2/3. Povrch těsta posypeme drobenkou, která dodá muffinům křupavou, voňavou a lehce pikantní krustičku.
  8. Muffiny pečeme 25–30 minut až povrch drobenky zezlátne nebo je otestujeme špejlí.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.