Pečené kuře na cibuli s jablky známe od mamky a konečně jsme z ní vyloudili recept. Maso upečené na cibuli s jablky je velká dobrota a práce je s tím minimální. Výsledná chuť je trochu nasládlá, ale to my máme rádi. Nejlepší je, že se takto dá připravit nejen kuře, ale i králičí pečeně nebo vepřové plátky.
Suroviny na 4 porce:
- 4 kuřecí stehna s kostí
- 100 g anglické slaniny
- 2 velké cibule
- 1 větší jablko
- 100 ml bílého vína
- snítka tymiánu
- lžíce sádla
- sůl
- pepř
Postup:
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Jablko loupat nemusíme, jen ho odjádříme a také ho nakrájíme na měsíčky jako cibuli. Cibuli s jablky dáme stranou. Troubu začneme předehřívat na 200 °C.
- Kuřecí stehna očistíme a v kloubu je rozdělíme na spodní a horní část. Maso osolíme, opepříme a zprudka ho ze všech stran opečeme na pánvi na sádle.
- Než se maso opeče, tak si na dno pekáčku naskládáme slaninu nakrájenou na plátky. Na slaninu naskládáme opečené kuře a pekáček s masem necháme chvíli stát stranou.
- V pánvi si na výpeku z kuřete opečeme cibuli s jablíčkem a snítkou tymiánu. Když začne cibule na krajích zlátnout, tak do pánve nalijeme bílé víno a krátce povaříme.
- Obsah pánve i se šťávou přesuneme k masu do pekáčku a vše porovnáme, aby kousky kuřete byly kůží navrch. Pekáček přesuneme do vyhřáté trouby.
- Kuře pečeme asi hodinu až se kůžička vypeče do křupava a na povrchu půvabně zezlátne.
- Kuře podáváme nejradši s opečeným bramborem s petrželkou a spoustou cibulovo-jablečného výpeku (ten je na celém jídle snad nejlepší).