Slaný cuketový koláč alias cukeťák děláme vždycky, když mamky zahrádka začne v létě chrlit cukety ve velkém. Tenhle koláč je totiž děsně dobrý a navíc se v něm dají upotřebit i přerostlé cukety, které nějakým nedopatřením unikly pozornosti při průběžné kontrole. Tenhle recept máme od mamky a i když to není nic nového pod sluncem, tak si ho sem uložíme pro strýčka příhodu.
Suroviny na 4 porce (forma o průměru cca 28 cm):
- 700 g očištěné cukety
- 200 g tvrdého sýra (např. gouda)
- 150 g anglické slaniny
- 75 ml oleje
- 200 g hrubé mouky
- 3 vejce
- 1/2 kypřícího prášku
- 1 čajová lžička soli
- pepř
- hrst čerstvé bazalky
- 1–2 rajčata dle velikosti
Postup:
- Formu na koláč vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Troubu dáme nahřát na 180 °C.
- Cuketu oloupeme a lžící vydlabeme semínka, po očištění bychom měli mít cca 700 g cukety. Očištěnou cuketu nastrouháme na hrubém struhadle, promícháme se lžičkou soli a necháme stát na lince, aby cuketa pustila přebytečnou vodu.
- Mezitím si slaninu nakrájíme na drobné kostičky a na pánvi ji necháme rozvonět. Opečeme ji jen trošku, aby jí začaly zlátnout rožky. Slaninu odstavíme a necháme chladnout.
- Sýr nastrouháme na hrubém struhadle a hrst odebereme stranou na posypání koláče.
- Z cukety slijeme přebytečnou vodu a ještě ji trochu vymačkáme. Do mísy k cuketě přidáme strouhaný sýr, opečenou slaninu, olej, vajíčka, mouku, kypřící prášek, pepř a nasekanou bazalku.
- Vše důkladně smícháme a těsto přesuneme do připravené koláčové formy. Těsto posypeme nastrouhaným sýrem. Rajčata nakrájíme na tenké plátky a rozložíme je na koláč.
- Koláč pečeme na na 180 °C asi 45 minut, až těsto zpevní a povrch půvabně zezlátne.
- Koláč necháme ještě chvíli chladnout ve formě a potom ho nakrájíme na porce.