Na svatého Martina se u nás doma vždycky pekly svatomartinské rohlíčky. Recept na ně je úplně jednoduchý, i když se těsto tváří jako kynuté, tak nic nekyne a rohlíčky jsou hotové raz dva. Rohlíčky jsou dokonale křehké, měkoučké a nejsou vůbec přeslazené. Náplň můžeme požít jakoukoliv – od povidel, přes jablka a mák až po tvaroh. V případě tvarohu to musí být ten z alobalu.
Suroviny na 24 rohlíčků:
- 300 g polohrubé mouky
- 125 g másla
- 1 vejce
- 20 g čerstvých kvasnic
- 2 lžíce cukru
- 6 lžic mléka
- špetka soli
Postup:
- Do mísy kuchyňského robota navážíme mouku. Do mouky uděláme důlek, do důlku rozdrobíme kvasnice, přidáme cukr a vlažné mléko. V důlku vše trochu promícháme a necháme vzejít kvásek.
- Když kvásek začne dělat bublinky a zvětšovat svůj objem, tak do mísy přidáme změklé máslo, vejce a špetku soli. Robot nám vypracuje těsto. To je tužší než klasické kynuté, ale to je v pořádku.
- Těsto vyndáme na vál, prohněteme rukama a rozdělíme ho na tři stejné díly. Z těsta uděláme tři bochánky, které přiklopíme mísou, ve které jsme těsto zadělávali.
- Bochánky těsta necháme odpočinout a mezitím si připravíme oblíbenou náplň (makovou, ořechovou, jablečnou, povidla…).
- Troubu začneme nahřívat na 180 °C a dva plechy si vyložíme papírem na pečení.
- Všechny díly těsta postupně rozválíme do kruhu a rádýlkem je rozkrájíme na 8 stejných trojúhelníčků. Na širší konec trojúhelníků rozdělíme náplň a rohlíčky zarolujeme. Těsto, které tvoří cípky rohlíčků srovnáme, zmáčkneme, aby nám nevytékala náplň a dotvarujeme rohlíček.
- Rohlíčky nenecháme kynout, rovnou je přesuneme do trouby a pečeme je do růžova asi 15 minut. Hotové rohlíčky necháme vychladnout a pocukrujeme je. Kdo má rád pečivo sladší, tak může rohlíčky obalit v cukru s vanilkou.