Rubriky
Cukroví Sladké Studené

Perníčky

Perníčky… bez nich by nebyly Vánoce. My děláme klasické, které se musí rozležet. Sice existuje spousta receptů na perníčky, které jsou měkké hned, ale to není ono. Rozleželé prostě chutnají lépe. Recept máme od sestrušky, která ho vyladila k dokonalosti. 

Perníčků je z jedné dávky opravdu hodně, takže pečeme obvykle z půl dávky. Celou dávku těsta děláme jen v případě, že plánujeme i nějakou větší perníkovou chaloupku nebo jiné vylomeniny. Perníčky se u nás zdobí bílkovou polevou. Je to sice piplačka, ale perníčky vypadají krásně. Vlastnoručně ozdobené perníčky pak rozdáváme i jako malé dárečky a vždycky udělají velkou radost.

Perníčky

Suroviny na těsto:

  • 140 g medu
  • 120 g Hery
  • 2 vejce
  • 140 g moučkového cukru
  • 4 čajové lžičky perníkového koření
  • 1 čajová lžička skořice
  • 1 čajová lžička kakaa
  • 400 g hladké mouky
  • 1 čajová lžička jedlé sody

Suroviny na polevu:

  • 1 bílek
  • 150–200 g moučkového cukru
  • 1 čajová lžička Solamylu
  • pár kapek citrónové šťávy
  • zdobicí sáček

Postup:

  1. Heru s medem rozpustíme v menším kastrůlku a necháme vychladnout.
  2. Do větší misky navážíme mouku, přidáme koření, kakao, cukr a jedlou sodu. Vše metličkou důkladně promícháme, aby se mouka nakypřila.
  3. Do misky přidáme i směs Hery s medem a dvě vejce. Vše vařečkou promícháme, pak těsto přesuneme na vál a ještě ho důkladně propracujeme rukama. Těsto je řidší a trochu se lepí na prsty. Můžeme si pomoc podsypáním moukou, ale nepřidáváme mouky zbytečně moc.
  4. Nakonec těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme ho v lednici odležet přes noc. Pokud je potřeba, těsto v lednici vydrží i dva dny.
  5. Před samotným pečením těsto vyndáme a necháme ho při pokojové teplotě povolit. 
  6. Troubu si dáme nahřívat na 180 °C (horní i spodní ohřev) a plechy na pečení si vyložíme pečícím papírem. Trouba by na pečení perníčků měla být dostatečně nahřátá, aby měla naakumulované teplo.
  7. Povolené těsto si rozdělíme na 4 díly. Díl, se kterým budeme pracovat důkladně prohněteme, podsypeme moukou a rozválíme na placku vysokou cca 0,5 cm. 
  8. Vykrajujeme požadované tvary a skládáme je s dostatečnými rozestupy na plech. 
  9. Perníčky pečeme cca 10 minut – do zlatova. V polovině pečení plech otočíme, aby byly perníčky pečené rovnoměrně.
  10. Po vytažení z trouby horké perníčky potřeme rozšlehaným vajíčkem, přesuneme je na dřevěné prkénko a necháme je kompletně vystydnout.
  11. Pečené perníčky skladujeme v plechové dóze, dokud nepřijde čas na zdobení.

Postup na zdobení:

  1. Celých 200 g moučkového cukru 2x prosejeme přes jemné sítko, aby nám v polevě nezůstaly větší zrnka cukru, která by ucpávala zdobící sáček.
  2. Do misky dáme bílek, pár kapek citronové šťávy, lžičku Solamylu a cca 150 g prosátého cukru. 
  3. Vezmeme menší vařečku a polevu začneme míchat. Pokud jsme měli větší bílek a poleva se nám zdá řídká, tak po lžících přidáváme zbývající cukr. Poleva mícháním trochu zhoustne a krásně zbělá. Ideální konzistenci má, když nám z vařečky přestane stékat a začne odpadávat v kusech.
  4. Pak vezmeme zdobící igelitový sáček, vložíme ho špičkou dolů do prázdné sklenice a do poloviny ho naplníme polevou.
  5. Nakonec opatrně sestřihneme špičku sáčku tak, abychom neměli dírku na zdobení příliš širokou. Musíme myslet i na to, že se igelit v průběhu zdobení trochu roztáhne, takže se dírka zvětší. Postupně odstřiháváme miniaturní kousky igelitu a sílu linky zkoušíme na hřbetu ruky.
  6. Ozdobené perníčky necháme dobře uschnout a skladujeme je v chladu v papírové krabici, aby se do Vánoc rozležely.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.