Rubriky
Oběd Slané Teplé Večeře

Bramboračka

Bramboračka k podzimu neodmyslitelně patří. Zahřeje jak na duši, tak v bříšku. My máme bramboračku rádi hustou, že v ní skoro stojí lžíce a vydá za hlavní chod. Navíc je to na suroviny poměrně nenáročná záležitost, protože i když máme pocit, že jsme doma jak u snědeného krámu, tak na bramboračku se ta trocha trvanlivé zeleniny vždycky najde.

Sušenými houbami nás zásobuje babička, takže je s klidným svědomím přidáváme rovnou do polévky. Kdybychom měli houby z jiného zdroje, tak bychom je předem namočili, aby se z nich vyplavil případný písek.

bramboračka

Suroviny na 4 porce:

  • 1 větší mrkev
  • 1 větší petržel
  • 1 středně velká cibule
  • 4 střední brambory
  • 1 velká hrst sušených hub
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce másla
  • 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1 čajová lžička majoránky
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na drobné kostičky. Cibuli oloupeme a také ji nakrájíme na drobno. Stroužek česneku oloupeme, odstraníme středový klíček a vše si zatím odložíme stranou.
  2. Brambory také očistíme, nakrájíme je na menší kostky cca velikosti sousta. Nakrájené brambory si zatím odložíme do misky se studenou vodou.
  3. V hrnci se silnějším dnem si rozpustíme dvě lžíce másla, na másle opečeme kostičky kořenové zeleniny se špetkou soli. Když zelenině začnou zlátnout rožky, tak do hrnce přidáme nakrájenou cibuli a ještě chvíli vše opékáme. 
  4. Když je zelenina opečená podle našich představ, tak ji zaprášíme vrchovatou lžící hladké mouky a důkladně vše promícháme. Mouka obalí kostičky zeleniny, ale to nevadí, protože zeleninu následně podlijeme vodou a mouku důkladně rozmícháme. 
  5. Do hrnce přesuneme brambory, osolíme velkou špetkou soli a obsah hrnce přivedeme k varu.
  6. Než se polévka začne vařit, tak do hrnce ještě přidáme hrst sušených hub, které nalámeme na menší kousky. Do polévky také prolisujeme stroužek česneku a přidáme lžičku majoránky, kterou promneme mezi prsty, aby se rozvoněla. 
  7. Polévku vaříme na mírném ohni a občas ji promícháme, dokud nejsou brambory téměř uvařené.
  8. Když jsou brambory téměř hotové, tak do polévky klepneme dvě vajíčka. My máme v polévce rádi větší kousky vajíček, takže po rozklepnutí skořápky vajíčko po kouskách rozprostřeme do polévky a vydržíme chvíli nemíchat, aby se vejce v polévce neztratilo. 
  9. Když vajíčka zatuhnou, tak bramboračku ochutnáme, protože vajíčka dost stáhnou slanost polévky.
  10. Polévku tedy ještě dosolíme, případně připepříme a podáváme s oblíbeným pečivem.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.