Borůvková bábovka s jogurtem je další vynikající záležitost, kterou si sem musíme uložit. Recept máme od mamky a rozhodně stojí za vyzkoušení. Bábovka je vláčná, tak akorát sladká a se šťavnatým ovocem uvnitř. My jsme použili ještě zásobu borůvek z mrazáku, abychom ho uvolnili před novou sezónou. Recept bude určitě fungovat i s čerstvými borůvkami, jen doba pečení se pak trochu zkrátí.
Suroviny na větší bábovku:
- 280 g hladké mouky (část můžeme nahradit špaldovou)
- 150 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 3 vejce
- 200 ml řepkového oleje
- 200 g bílého jogurtu
- kůra z poloviny citrónu
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 kypřící prášek
- špetka soli
- 170 g borůvek a lžička polohrubé mouky
Postup:
- Vajíčka a jogurt si vyndáme asi hodinu předem z lednice, aby se vše ohřálo na pokojovou teplotu.
- Formu na bábovku důkladně vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou. Troubu dáme nahřát na 180 °C.
- Vejce a cukr dáme do mísy kuchyňského robota a vyšleháme do světlé, nadýchané pěny, trvá to cca 10–15 minut. Snížíme otáčky kuchyňského robota a postupně do vaječné pěny zašleháme olej, citrónovou šťávu a jogurt.
- Když je vše vyšleháno, tak přidáme mouku se solí, citrónovou kůrou a kypřícím práškem, které stěrkou zapracujeme do pěny.
- Borůvky promícháme se lžičkou polohrubé mouky, také je přidáme do těsta a zlehka zapracujeme.
- Těsto nalijeme do připravené formy a bábovku hned přesuneme do nahřáté trouby.
- Bábovku pečeme na 180 °C asi hodinu. Jestli je těsto propečené vyzkoušíme špejlí.
- Upečenou bábovku necháme pár minut chladnout ve formě, poté ji opatrně vyklopíme na rovnou podložku a necháme zcela vychladnout.