Rubriky
Dezerty Sladké Snídaně Studené Svačina

Borůvková bábovka

Borůvková bábovka s jogurtem je další vynikající záležitost, kterou si sem musíme uložit. Recept máme od mamky a rozhodně stojí za vyzkoušení. Bábovka je vláčná, tak akorát sladká a se šťavnatým ovocem uvnitř. My jsme použili ještě zásobu borůvek z mrazáku, abychom ho uvolnili před novou sezónou. Recept bude určitě fungovat i s čerstvými borůvkami, jen doba pečení se pak trochu zkrátí.

Borůvková bábovka

Suroviny na větší bábovku:

  • 280 g hladké mouky (část můžeme nahradit špaldovou)
  • 150 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 vejce
  • 200 ml řepkového oleje
  • 200 g bílého jogurtu
  • kůra z poloviny citrónu
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 kypřící prášek
  • špetka soli
  • 170 g borůvek a lžička polohrubé mouky

Postup:

  1. Vajíčka a jogurt si vyndáme asi hodinu předem z lednice, aby se vše ohřálo na pokojovou teplotu.
  2. Formu na bábovku důkladně vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou. Troubu dáme nahřát na 180 °C. 
  3. Vejce a cukr dáme do mísy kuchyňského robota a vyšleháme do světlé, nadýchané pěny, trvá to cca 10–15 minut. Snížíme otáčky kuchyňského robota a postupně do vaječné pěny zašleháme olej, citrónovou šťávu a jogurt. 
  4. Když je vše vyšleháno, tak přidáme mouku se solí, citrónovou kůrou a kypřícím práškem, které stěrkou zapracujeme do pěny. 
  5. Borůvky promícháme se lžičkou polohrubé mouky, také je přidáme do těsta a zlehka zapracujeme.
  6. Těsto nalijeme do připravené formy a bábovku hned přesuneme do nahřáté trouby.
  7. Bábovku pečeme na 180 °C asi hodinu. Jestli je těsto propečené vyzkoušíme špejlí. 
  8. Upečenou bábovku necháme pár minut chladnout ve formě, poté ji opatrně vyklopíme na rovnou podložku a necháme zcela vychladnout.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.