Rubriky
Slané Studené Svačina Večeře Velikonoce

Vaječná tlačenka

Vaječná tlačenka je takové správné retro. Většinou je v kurzu po Velikonocích, kdy se do tlačenky elegantně schovají vykoledovaná vejce. Ale u nás se dělá celoročně, kdykoliv je chuť na něco lehce kyselého. Někdy ji dáváme i na chlebíčky, aby byla změna od klasických šunkových se salátem.
Příprava je jednoduchá, jen musíme počítat s časem, aby tlačenka stihla pěkně zatuhnout. Potom už zakrytá vydrží v lednici i několik dní a je připravená na rychlou svačinu nebo večeři

Vaječná tlačenka

Suroviny na 1 chlebíčkovou formu:

  • 5 vajec
  • 1 sáček želatiny na vaječnou tlačenku 
  • 100 g šunky
  • 3 nakládané okurky
  • 1 sklenice čalamády nebo jiné oblíbené nakládané zeleniny
  • 150 g majonézy
  • 400 ml vody
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Vejce si uvaříme na tvrdo a necháme zcela vychladnout. Mezitím si formu na biskupský chlebíček nebo na srnčí hřbet vyložíme potravinovou fólií. K ruce si připravíme větší misku.
  2. Čalamádu nebo jinou oblíbenou nakládanou zeleninu scedíme, necháme trochu okapat a dáme do připravené misky.
  3. Vychlazená vajíčka oloupeme, nakrájíme na menší kostičky a také přesuneme do misky. Se šunkou a okurkami naložíme zrovna tak – nakrájíme a do misky.
  4. K nakrájeným surovinám přidáme majonézu, sůl a pepř podle chuti.
  5. V menším kastrůlku přivedeme k varu 150 ml vody, když voda začne bublat, tak kastrůlek odstavíme a do vody nasypeme za stálého míchání sáček želatiny. Želatinu důkladně rozmícháme, pokud nám zůstávají na dně kousky, tak ji ještě krátce zahřejeme, ale už nevaříme. 
  6. Když je želatina rozpuštěná, tak do kastrůlku přilijeme 250 ml studené vody a promícháme.
  7. Želatinu nalijeme do misky k připraveným surovinám a vše důkladně smícháme. Směs ještě ochutnáme a případně přisolíme, připepříme nebo přikyselíme. 
  8. Obsah misky přesuneme do formy vyložené potravinovou fólií a necháme vychladnout alespoň 2 hodiny, aby želatina zatuhla. Pak tlačenku z formy vyklopíme, nakrájíme na plátky a podáváme s čerstvým pečivem.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.