Když se letos mamce na zahradě urodily domácí bio brambory a k tomu všechny skoro stejně velké, byly brambory Hasselback jasná volba. Ochucené, na tenké plátky nakrájené a pečené brambory jsou výborné. Začátek přípravy je sice trochu pracnější, ale pak už se vlastně dělají sami. Tahle jídla z jednoho pekáčku máme prostě rádi.
Suroviny na 4 porce:
- 8 větších brambor (cca stejně velkých)
- 100 g anglické slaniny
- 50 g másla
- snítka čerstvého rozmarýnu
- 4 větvičky čerstvého tymiánu
- sůl
- strouhaný parmazán
Postup:
- Brambory ve slupce důkladně umyjeme, vydrbeme kartáčkem a osušíme. Troubu začneme nahřívat na 200 °C.
- Bylinky nasekáme na jemno a v menší misce je promícháme s máslem a špetkou soli. (Milovníci česneku můžou do másla prolisovat i jeden až dva stroužky.)
- Brambory jednu po druhé vezmeme a nakrájíme na cca 1–2 mm silné plátky. Snažíme se je neprokrojit, aby držely vcelku. K tomu nám pomohou dvě vařečky nebo čínské hůlky, které si položíme podél brambory a o které se nám nůž včas zastaví.
- Nakrájené brambory trochu v ruce prohneme, aby se od sebe lépe oddělily jednotlivé plátky. Brambory osolíme a důkladně potřeme bylinkovým máslem, máslo i sůl se snažíme dostat i mezi jednotlivé plátky brambor.
- Anglickou slaninu nakrájíme na menší kousky, které vložíme mezi plátky brambor, nemusíme je vkládat do všech mezer, jen zhruba do každé druhé až třetí.
- Brambory naskládáme do pekáčku vyloženého pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 40–60 minut. Doba pečení závisí na velikosti brambor, pečeme je tak dlouho, aby byly měkké a na vrchu křupavé.
- Zhruba 10 minut před dokončením brambory v troubě posypeme strouhaným parmazánem.
- Brambory podáváme s oblíbeným dipem nebo jen s hrnkem mléka.