Rubriky
Oběd Slané Teplé Večeře

Brambory Hasselback

Když se letos mamce na zahradě urodily domácí bio brambory a k tomu všechny skoro stejně velké, byly brambory Hasselback jasná volba. Ochucené, na tenké plátky nakrájené a pečené brambory jsou výborné. Začátek přípravy je sice trochu pracnější, ale pak už se vlastně dělají sami. Tahle jídla z jednoho pekáčku máme prostě rádi.

Brambory Hasselback

Suroviny na 4 porce:

  • 8 větších brambor (cca stejně velkých)
  • 100 g anglické slaniny
  • 50 g másla
  • snítka čerstvého rozmarýnu
  • 4 větvičky čerstvého tymiánu
  • sůl
  • strouhaný parmazán

Postup:

  1. Brambory ve slupce důkladně umyjeme, vydrbeme kartáčkem a osušíme. Troubu začneme nahřívat na 200 °C.
  2. Bylinky nasekáme na jemno a v menší misce je promícháme s máslem a špetkou soli. (Milovníci česneku můžou do másla prolisovat i jeden až dva stroužky.)
  3. Brambory jednu po druhé vezmeme a nakrájíme na cca 1–2 mm silné plátky. Snažíme se je neprokrojit, aby držely vcelku. K tomu nám pomohou dvě vařečky nebo čínské hůlky, které si položíme podél brambory a o které se nám nůž včas zastaví.
  4. Nakrájené brambory trochu v ruce prohneme, aby se od sebe lépe oddělily jednotlivé plátky. Brambory osolíme a důkladně potřeme bylinkovým máslem, máslo i sůl se snažíme dostat i mezi jednotlivé plátky brambor.
  5. Anglickou slaninu nakrájíme na menší kousky, které vložíme mezi plátky brambor, nemusíme je vkládat do všech mezer, jen zhruba do každé druhé až třetí.
  6. Brambory naskládáme do pekáčku vyloženého pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 40–60 minut. Doba pečení závisí na velikosti brambor, pečeme je tak dlouho, aby byly měkké a na vrchu křupavé.
  7. Zhruba 10 minut před dokončením brambory v troubě posypeme strouhaným parmazánem.
  8. Brambory podáváme s oblíbeným dipem nebo jen s hrnkem mléka.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.