Švestkový koláč byl u nás léta hodně opomíjený, těžko říct proč, když máme kynuté těsto opravdu rádi. Možná to chtělo jen najít ten správný recept, aby vrstva těsta nebyla příliš vysoká a suchá s dusivými okraji. A přesně takový recept jsme našli u pana Cuketky na blogu. Recept prošel drobnými úpravami, aby seděl do naší koláčové formy. Při zadělávání se může zdát, že je těsto řídké a lepivé, ale díky tomu je koláč nadýchaný a vláčný. Švestky se dají zaměnit za jakékoliv jiné ovoce, například meruňky, špendlíky, blumy nebo borůvky. Chrumkavá drobenka na vrchu je pak ta pověstná třešnička na dortu, pardon, vlastně na koláči.
![švestkový koláč z kynutého těsta](https://pecemnato.cz/wp-content/uploads/2021/08/svestkovy-kolac.jpg)
Suroviny na těsto (forma o průměru cca 28 cm):
- 500 g švestek
- 150 g hladké mouky
- 60 g krupicového cukru
- 100 ml mléka
- 50 g másla
- 1 malé vejce
- 10 g čerstvých kvasnic
- špetka soli
Suroviny na drobenku:
- 40 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 50 g hrubé mouky
Postup:
- Do větší mísy si navážíme mouku a cukr. Do hrnku odměříme 100 ml mléka.
- Z odměřeného množství odebereme trochu mléka, lžičku cukru a lžíci mouky, které v menší misce rozmícháme s kvasnicemi na řídkou kaši. Kvásek necháme na teplém místě asi 15 minut odpočívat, měl by viditelně zvětšit svůj objem a na povrchu by měly být bublinky. Mezitím si rozpustíme máslo, které necháme zchladnout.
- Do větší misky s moukou a cukrem přidáme špetku soli, vzešlý kvásek, zbytek mléka, rozpuštěné máslo a vejce.
- V robotu nebo jen s pomocí vařečky vypracujeme hladké těsto. Těsto je dost řídké a lepivé, ale to je v pořádku. Mísu s těstem zakryjeme poklicí nebo potravinovou fólií a necháme asi 1,5 hodiny na teplém místě vykynout.
- Než těsto vykyne, tak si připravíme drobenku. Máslo, cukr a mouku mneme mezi prsty, až se vytvoří menší kousky drobenky. Švestky umyjeme a vypeckujeme. Formu na koláč vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
- Nakynuté těsto přesuneme do vysypané koláčové formy a pomocí stěrky ho rovnoměrně rozetřeme v tenké vrstvě po celé ploše. Těsto necháme asi 15 minut odpočívat a mezitím si dáme nahřát troubu na 180 °C.
- Na povrch koláče naskládáme rozpůlené vypeckované švestky, hezky jednu vedle druhé a snažíme se je dát až do kraje. Na švestky rovnoměrně nasypeme drobenku.
- Koláč pečeme ve vyhřáté troubě asi 35 minut, až drobenka na povrchu půvabně zrůžoví.