Rubriky
Dezerty Sladké Snídaně Studené Svačina

Švestkový koláč

Švestkový koláč byl u nás léta hodně opomíjený, těžko říct proč, když máme kynuté těsto opravdu rádi. Možná to chtělo jen najít ten správný recept, aby vrstva těsta nebyla příliš vysoká a suchá s dusivými okraji. A přesně takový recept jsme našli u pana Cuketky na blogu. Recept prošel drobnými úpravami, aby seděl do naší koláčové formy. Při zadělávání se může zdát, že je těsto řídké a lepivé, ale díky tomu je koláč nadýchaný a vláčný. Švestky se dají zaměnit za jakékoliv jiné ovoce, například meruňky, špendlíky, blumy nebo borůvky. Chrumkavá drobenka na vrchu je pak ta pověstná třešnička na dortu, pardon, vlastně na koláči.

švestkový koláč z kynutého těsta

Suroviny na těsto (forma o průměru cca 28 cm):

  • 500 g švestek
  • 150 g hladké mouky
  • 60 g krupicového cukru
  • 100 ml mléka
  • 50 g másla
  • 1 malé vejce
  • 10 g čerstvých kvasnic
  • špetka soli

Suroviny na drobenku:

  • 40 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 50 g hrubé mouky

Postup:

  1. Do větší mísy si navážíme mouku a cukr. Do hrnku odměříme 100 ml mléka. 
  2. Z odměřeného množství odebereme trochu mléka, lžičku cukru a lžíci mouky, které v menší misce rozmícháme s kvasnicemi na řídkou kaši. Kvásek necháme na teplém místě asi 15 minut odpočívat, měl by viditelně zvětšit svůj objem a na povrchu by měly být bublinky. Mezitím si rozpustíme máslo, které necháme zchladnout. 
  3. Do větší misky s moukou a cukrem přidáme špetku soli, vzešlý kvásek, zbytek mléka, rozpuštěné máslo a vejce.
  4. V robotu nebo jen s pomocí vařečky vypracujeme hladké těsto. Těsto je dost řídké a lepivé, ale to je v pořádku. Mísu s těstem zakryjeme poklicí nebo potravinovou fólií a necháme asi 1,5 hodiny na teplém místě vykynout. 
  5. Než těsto vykyne, tak si připravíme drobenku. Máslo, cukr a mouku mneme mezi prsty, až se vytvoří menší kousky drobenky. Švestky umyjeme a vypeckujeme. Formu na koláč vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
  6. Nakynuté těsto přesuneme do vysypané koláčové formy a pomocí stěrky ho rovnoměrně rozetřeme v tenké vrstvě po celé ploše. Těsto necháme asi 15 minut odpočívat a mezitím si dáme nahřát troubu na 180 °C.
  7. Na povrch koláče naskládáme rozpůlené vypeckované švestky, hezky jednu vedle druhé a snažíme se je dát až do kraje. Na švestky rovnoměrně nasypeme drobenku.
  8. Koláč pečeme ve vyhřáté troubě asi 35 minut, až drobenka na povrchu půvabně zrůžoví.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.