Jablečný věnec je další stálice v naší kuchyni. Je to dobrý, rychlý a vláčný všednodenní dezert ke kávě. Na odměření surovin používáme kelímek od jogurtu a příprava těsta je úplně jednoduchá jako u muffin.
Jelikož nemáme formu na věnec, tak používáme úplně obyčejnou formu na dort o průměru 25 cm a do středu postavíme prázdnou skleničku od malé svíčky z Ikea.
Suroviny na věnec (forma o průměru 25 cm):
- 1 malý bílý jogurt (cca 150 g)
- 1 kelímek cukru
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1 kelímek slunečnicového oleje
- 3 vejce
- 3 kelímky hladké mouky
- 1 kypřící prášek
- 1 čajová lžička skořice
- 3 větší jablka
Postup:
- Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kostičky. Polovinu jednoho jablka nakrájíme na plátky, kterými pak věnec ozdobíme. Prozatím jablka odložíme stranou.
- Troubu začneme nahřívat na 180 °C, horní a spodní ohřev.
- Formu na věnec vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Pokud formu nemáme, tak použijeme dortovou formu a do jejího středu postavíme sklenku od malé svíčky, kterou také zvenku namastíme a posypeme moukou.
- V míse smícháme jogurt, cukr, vanilkový extrakt, olej a vajíčka.
- Kelímek od jogurtu umyjeme, osušíme a použijeme ho k odměření suchých surovin. Mouku, kypřící prášek a skořici dobře promícháme.
- K tekuté směsi přidáme vše suché a krátce obsah mísy promícháme, jen aby se vše propojilo. Nakonec ještě vmícháme jablka pokrájená na kostičky.
- Těsto nalijeme do připravené formy a na vrch naskládáme jablka nakrájená na plátky.
- Věnec pečeme 45–50 minut až povrch mírně zezlátne nebo propečenost otestujeme špejlí.