Rubriky
Oběd Slané Teplé Večeře

Šunkofleky

Šunkofleky jsou taková klasika, že je snad ani nemusíme představovat. Je to další z našich oblíbených všednodenních večeří, které jsou nenáročné na přípravu a než se zapečou, tak uklidíme kuchyni. Šunkofleky se taky dají docela elegantně schovat do krabičky na oběd následující den. Nejradši k nim máme kyselou okurku nebo nakládanou červenou řepu.

šunkofleky

Suroviny na 4 porce:

  • 250 g uzeného masa 
  • 4 vejce
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • pepř
  • hrst čerstvé petrželky
  • 500 g suchých těstovinových flíčků (1 balení)

Postup:

  1. Uzené maso uvaříme v lehce osolené vodě do měkka a necháme ho mírně vychladnout.
  2. Flíčky uvaříme v dostatečném množství vody se lžičkou soli, během vaření flíčky občas promícháme, aby se neslepily. Průběžně je kontrolujeme a když jsou takzvaně “na skus”, tak je slijeme. V tomto případě jsou lepší méně vařené těstoviny, protože se budou ještě péct.
  3. Troubu začneme předehřívat na 180 °C. Zapékací mísu důkladně vymažeme sádlem.
  4. Zchladlé uzené maso nakrájíme na kostičky a ve větší míse ho promícháme s teplými flíčky a nasekanou petrželkou (nebo použijeme hrnec, ve kterém se flíčky vařily).
  5. V menší misce si rozšleháme vejce se smetanou, přidáme velkou špetku soli a čerstvě mletý pepř. Směs nalijeme k flíčkům s uzeným masem a vše důkladně promícháme.
  6. Hotovou směs přelijeme do zapékací mísy, povrch uhladíme a přesuneme do trouby.
  7. Šunkofleky pečeme na 180 °C zhruba půl hodiny, pak troubu vypneme a šunkofleky v ní necháme ještě 15 minut dojít. 
  8. Šunkofleky jsou nejlepší s křupavou kyselou okurkou nebo s nakládanou červenou řepou.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.