Rubriky
Dezerty Sladké Snídaně Studené Svačina

Jablečný věnec

Jablečný věnec je další stálice v naší kuchyni. Je to dobrý, rychlý a vláčný všednodenní dezert ke kávě. Na odměření surovin používáme kelímek od jogurtu a příprava těsta je úplně jednoduchá jako u muffin. 

Jelikož nemáme formu na věnec, tak používáme úplně obyčejnou formu na dort o průměru 25 cm a do středu postavíme prázdnou skleničku od malé svíčky z Ikea.

jablečný věnec

Suroviny na věnec (forma o průměru 25 cm):

  • 1 malý bílý jogurt (cca 150 g)
  • 1 kelímek cukru 
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1 kelímek slunečnicového oleje 
  • 3 vejce
  • 3 kelímky hladké mouky
  • 1 kypřící prášek
  • 1 čajová lžička skořice
  • 3 větší jablka

Postup:

  1. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kostičky. Polovinu jednoho jablka nakrájíme na plátky, kterými pak věnec ozdobíme. Prozatím jablka odložíme stranou.
  2. Troubu začneme nahřívat na 180 °C, horní a spodní ohřev.
  3. Formu na věnec vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Pokud formu nemáme, tak použijeme dortovou formu a do jejího středu postavíme sklenku od malé svíčky, kterou také zvenku namastíme a posypeme moukou. 
  4. V míse smícháme jogurt, cukr, vanilkový extrakt, olej a vajíčka. 
  5. Kelímek od jogurtu umyjeme, osušíme a použijeme ho k odměření suchých surovin. Mouku, kypřící prášek a skořici dobře promícháme.
  6. K tekuté směsi přidáme vše suché a krátce obsah mísy promícháme, jen aby se vše propojilo. Nakonec ještě vmícháme jablka pokrájená na kostičky.
  7. Těsto nalijeme do připravené formy a na vrch naskládáme jablka nakrájená na plátky. 
  8. Věnec pečeme 45–50 minut až povrch mírně zezlátne nebo propečenost otestujeme špejlí.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.