Rubriky
Dezerty Sladké Snídaně Studené Svačina

Skořicoví šneci

Je neděle ráno a kuchyní se line vůně čerstvě upečeného kynutého těsta, cukru, skořice a horké kávy. A kupodivu nikdo nemusel vstávat v pět hodin. Od chvíle, kdy jsme objevili genialitu kynutí za studena, se takhle rozmazlujeme docela často. A konečně jsme našli i oblíbený recept – tedy několik receptů, které jsme tak nějak pospojovali dohromady. Florentýně vděčíme za geniální nápad a návod jak na to, Maškrtnica vymyslela skvělé těsto, které je dobré a vláčné i když vychladne, no a Máma peče doma přispěla vynikající polevou. 

Kouzlo těchto šnečků spočívá v tom, že večer před spaním zaděláme kynuté těsto ze studených surovin přímo z lednice. Těsto nenecháme kynout a hned po vytvarování šneků je odložíme zpět do lednice, pečeme je až ráno. Důležité je použít opravdu čerstvé droždí, protože v tomto případě nezaděláváme kvásek, takže si nevyzkoušíme, zda už kvasnice neodešly do věčných lovišť. Samozřejmě by fungovalo i klasické kynutí za tepla, jako u koláčků z majolky

skořicoví šneci

Suroviny na těsto (velký plech – cca 24 šneků):

  • 650 g hladké mouky 
  • 330 g mléka
  • 125 g másla
  • 80 g cukru
  • 2 vejce
  • 15 g čerstvých kvasnic
  • špetka soli

Suroviny na náplň:

  • 100 g másla
  • 2 čajové lžičky skořice
  • 100 g cukru

Suroviny na polevu:

  • 80 g moučkového cukru
  • 4 g másla
  • 15 ml mléka
  • 1 čajová lžička javorového sirupu

Postup:

  1. Všechny suroviny na těsto použijeme studené přímo z lednice. Jediné, co si musíme vyndat předem je máslo, aby stihlo trochu povolit (nebo pomůže mikrovlná trouba), ale rozhodně by nemělo být teplé. 
  2. Všechny suroviny na těsto nasypeme do mísy kuchyňského robota a vypracujeme hladké jen mírně lepivé těsto. Robota necháme pracovat klidně 10 minut a déle, těstu to jen prospěje. Těsto je trochu řidší, ale pracuje se s ním dobře.
  3. Než se zadělá těsto, tak si v menší misce připravíme náplň. Máslo už máme povolené nebo si zase opatrně pomůžeme mikrovlnou troubou. K máslu přidáme cukr se skořicí a vše smícháme dohromady. Misku s náplní prozatím odložíme do lednice, aby se nám náplň úplně neroztekla. Plech vyložíme pečícím papírem.
  4. Těsto vyndáme z mísy robota a rozdělíme ho na dvě poloviny. První polovinu rozválíme na obdélník, zhruba o rozměrech 30 x 40 cm. Při rozvalování si těsto podsypáváme moukou, aby se nelepilo. Na těsto natřeme polovinu skořicové náplně a plát těsta z delší strany srolujeme.
  5. Váleček rozdělíme na 12 stejných dílů, které s 2cm rozestupy naskládáme na plech. Úplně stejně naložíme i s druhou polovinou těsta. 
  6. Na nic nečekáme, plech přetáhneme potravinovou fólií nebo ho dáme do velké igelitové tašky a odložíme si ho do lednice, kde máme asi 4 °C. Teď na nás šnečci spokojeně počkají až do rána.
  7. Ráno cestou do koupelny vyndáme plech z lednice a necháme ho chvíli stát na kuchyňské lince. Troubu začneme předehřívat na 180 °C. Než si vyčistíme zuby, tak je trouba nahřátá.
  8. Šnečky před vložením do trouby postříkáme vodou z rozprašovače a pečeme je na 180 °C asi 30 minut.
  9. Mezitím si připravíme polevu. V menší misce si rozpustíme máslo, přidáme javorový sirup, mléko, cukr a vše vymícháme do hladké polevy. 
  10. Upečené šneky necháme chvilku chladnout (mezitím si uvaříme kafe), když lehce vychladnou, tak je potřeme polevou a podáváme.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.