Rubriky
Oběd Slané Teplé Večeře

Kuřecí perkelt

Kuřecí perkelt je další z našich oblíbených nenáročných receptů, který se hodí jak na oběd, tak na večeři. Původně jsme našli recept na stránkách Kuchařky pro dceru, ale jak to tak bývá, perkelt prošel v naší kuchyni drobnými úpravami. Například jsme do receptu přidali rajský protlak, který omáčku jemně zahustí, takže není nutná žádná mouka. Perkelt je vynikající a navíc je vařený zhruba za hodinku.

Kuřecí perkelt

Suroviny na 4 porce:

  • 750 g vykostěných kuřecích stehen
  • 2 středně velké cibule
  • 70 g rajského protlaku (malá plechovka)
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 2 lžíce sádla
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Cibuli očistíme, nakrájíme na jemno a zatím ji odložíme stranou. 
  2. Kuřecí maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na větší kousky, osolíme a opepříme. V hrnci rozpustíme sádlo a maso na něm opečeme až na povrchu zezlátne. Když je opečené, tak ho z výpeku vylovíme a odložíme stranou. 
  3. Na výpeku opečeme cibuli až zesklovatí. K opečené cibuli přidáme rajský protlak a ještě chvíli ho společně s cibulí restujeme. Když protlak změní barvu z temně červené na oranžovou, tak přidáme mletou papriku. Vše ještě rychle zarestujeme a podlijeme asi 400 ml vody.
  4. Do omáčky přidáme opečené maso, případně přilijeme vodu, aby bylo těsně ponořené. Hrnec zakryjeme poklicí a maso necháme dusit asi 45 minut. 
  5. Když je maso měkké, tak omáčku dochutíme solí a čerstvým pepřem. Perkelt podáváme s dušenou rýží.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.