Kuřecí perkelt je další z našich oblíbených nenáročných receptů, který se hodí jak na oběd, tak na večeři. Původně jsme našli recept na stránkách Kuchařky pro dceru, ale jak to tak bývá, perkelt prošel v naší kuchyni drobnými úpravami. Například jsme do receptu přidali rajský protlak, který omáčku jemně zahustí, takže není nutná žádná mouka. Perkelt je vynikající a navíc je vařený zhruba za hodinku.
Suroviny na 4 porce:
- 750 g vykostěných kuřecích stehen
- 2 středně velké cibule
- 70 g rajského protlaku (malá plechovka)
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 2 lžíce sádla
- sůl
- pepř
Postup:
- Cibuli očistíme, nakrájíme na jemno a zatím ji odložíme stranou.
- Kuřecí maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na větší kousky, osolíme a opepříme. V hrnci rozpustíme sádlo a maso na něm opečeme až na povrchu zezlátne. Když je opečené, tak ho z výpeku vylovíme a odložíme stranou.
- Na výpeku opečeme cibuli až zesklovatí. K opečené cibuli přidáme rajský protlak a ještě chvíli ho společně s cibulí restujeme. Když protlak změní barvu z temně červené na oranžovou, tak přidáme mletou papriku. Vše ještě rychle zarestujeme a podlijeme asi 400 ml vody.
- Do omáčky přidáme opečené maso, případně přilijeme vodu, aby bylo těsně ponořené. Hrnec zakryjeme poklicí a maso necháme dusit asi 45 minut.
- Když je maso měkké, tak omáčku dochutíme solí a čerstvým pepřem. Perkelt podáváme s dušenou rýží.