Slané koláče jsou u nás doma oblíbené. Všeobecně známý je quiche lorraine, ale ten u nás doma zas tolik nefrčí. Mnohem radši máme kombinaci brokolice, sýra s modrou plísní a slaniny. S náplněmi se dá čarovat podle obsahu lednice a momentální chuti.
Suroviny na těsto (forma o průměru cca 28 cm):
- 200 g hladké mouky
- 100 g studeného másla
- špetka soli
- 3–4 lžíce studené vody
Suroviny na náplň:
- 2–3 hrsti růžiček brokolice
- 150 g sýra s modrou plísní (například Niva)
- 100 g anglické slaniny vcelku
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 vejce
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup:
- Na zadělání těsta si připravíme kuchyňského robota s noži (taky se tomu říká food processor a je to součást většiny tyčových mixérů nebo robotů). Samozřejmě, že těsto lze zadělat i rukama, ale díky teplu z dlaní ztratí část své křehkosti a pokud to přeženeme s hnětením, tak bude tvrdé jak podešev.
- Do nádoby s noži naládujeme mouku, máslo z lednice nakrájené na menší kousky a špetku soli. Krátce zpracujeme na hrubou drobenku a přidáme studenou vodu. Robota necháme ještě chvíli běžet, až těsto uvnitř začne tvořit větší hrudky, které drží u sebe, když těsto zmáčkneme mezi prsty.
- Na kuchyňskou linku si dáme dostatečně dlouhý kus potravinové fólie, na kterou těsto vysypeme a zmáčkneme do hrubé koule. Fólii přehneme přes těsto a válečkem na nudle těsto rozválíme na dostatečně velký kruh. Drobenka se válením zpevní a vytvoří mezi listy fólie hladké těsto.
- Těsto přesuneme do koláčové formy, zarovnáme okraje a dno propícháme vidličkou. Koláčovou formu s těstem na cca hodinu uložíme do lednice.
- Mezitím si můžeme připravit náplň. Brokolici rozebereme na menší růžičky, opláchneme ji a necháme okapat. Slaninu nakrájíme na kostičky a na pánvi necháme rozvonět, neopékáme ji moc, aby nebyla vysušená. Ke slanině můžeme na chvíli přihodit i okapanou brokolici, bude mít lepší barvu. Sýr nastrouháme na hrubém struhadle. Smetanu prošleháme s vejci, velkou špetkou soli a pepřem.
- Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu s těstem vyndáme z lednice a těsto zatížíme nějakou luštěninou (suché fazole, hrách, cizrna). Takto těsto vložíme do trouby a předpečeme asi 8 minut.
- Po 8 minutách těsto vyndáme, ale troubu nevypínáme. Z těsta odstraníme zátěž (můžeme si ji uložit pro příště) a koláč naplníme.
- Na těsto rovnoměrně rozmístíme brokolici se slaninou, které zalijeme smetanovou směsí a na vrch nasypeme nastrouhaný sýr.
- Koláč znovu vložíme do trouby, teplotu snížíme na cca 160 °C a zapneme horkovzdušný oběh. Tady je nutné se řídit vlastnostmi své trouby. Koláč pečeme 30–40 minut až na povrchu zezlátne.
- Před podáváním necháme koláč lehce zchladnout, aby se náplň trochu zpevnila.