Rubriky
Dezerty Sladké Studené Svačina

Koláčky z majolky

Neznáme nic, co by provonělo byt líp než čerstvě upečené kynuté koláčky. A taky neznáme nikoho, kdo by je neměl rád. Jen v typu oblíbené náplně se nejspíš nikdy neshodneme…

Koláčky z majolky

Suroviny na těsto (22 větších koláčů):

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g majonézy 
  • 1 celé vejce + 1 žloutek
  • 2 polévkové lžíce cukru 
  • 1/2 kostky kvasnic 
  • 250 ml mléka

Suroviny na tvarohovou náplň:

  • 1 měkký tučný tvaroh 
  • 1 vejce
  • 1/2 vanilkového pudinku (prášek) 
  • hrst rozinek
  • krupicový cukr podle chuti

Suroviny na povidlovou náplň:

  • menší sklenice hruškových nebo švestkových povidel
  • rum podle potřeby

Suroviny na drobenku:

  • 40 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 50 g hrubé mouky 

Postup:

  1. Všechny suroviny na těsto naládujeme do mísy kuchyňského robota, bílek co nám zbyde si v hrnečku odložíme stranou. Hnětacím hákem vypracujeme hladké nelepivé těsto, v robotu to může trvat klidně 10–15 minut. Dobře propracované těsto se samo odlepí od stěn mísy. 
  2. Těsto lehce pomoučíme, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout až zdvojnásobí svůj objem. Doba kynutí závisí na teplotě v místnosti, obvykle to trvá cca hodinu.  
  3. Mezitím si připravíme náplně do koláčů (na tuto dávku těsta je náplň z jednoho tvarohu a jedna menší sklenička povidel akorát). Do jedné mističky dáme všechny suroviny na tvarohovou náplň a důkladně promícháme. V druhé mističce si můžeme rozmíchat povidla, pokud jsou moc tuhá, naředíme je rumem.
  4. V další mističce si připravíme drobenku. Máslo, mouku a cukr mneme mezi prsty, až se vytvoří drolivé kousky drobenky. 
  5. Vykynuté těsto vyválíme na plát vysoký asi 1,5 cm. Skleničkou vykrajujeme kolečka požadované velikosti, spíš menší protože koláče ještě nakynou. Koláče rovnáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě chvíli vykynout. 
  6. Pak do každého koláčku vymáčkneme důlek – dobře poslouží dno o trochu menší sklenice. Vytvořené důlky pak plníme oblíbenou nádivkou, například tvarohem a doprostřed dáme lžičku povidel nebo naopak. 
  7. Když jsou koláče naplněné, vezme odložený bílek, prošleháme ho vidličkou se lžičkou studené vody a okraje koláčů jím potřeme. 
  8. V téhle chvíli začneme předehřívat troubu na 180 °C. Koláče v mezičase ještě posypeme drobenkou a necháme naposledy kynout než se trouba dostatečně vyhřeje. 
  9. Dva plechy koláčů pečeme najednou ve vyhřáté troubě s horkovzdušným oběhem asi 20 minut. Zhruba v polovině pečení plechy prohodíme a ještě otočíme o 180 stupňů, aby nám koláčky zezlátly pěkně rovnoměrně.

Jak vám chutnal tento recept?

Hodnoceno již x.