Neznáme nic, co by provonělo byt líp než čerstvě upečené kynuté koláčky. A taky neznáme nikoho, kdo by je neměl rád. Jen v typu oblíbené náplně se nejspíš nikdy neshodneme…
Suroviny na těsto (22 větších koláčů):
- 500 g hladké mouky
- 100 g majonézy
- 1 celé vejce + 1 žloutek
- 2 polévkové lžíce cukru
- 1/2 kostky kvasnic
- 250 ml mléka
Suroviny na tvarohovou náplň:
- 1 měkký tučný tvaroh
- 1 vejce
- 1/2 vanilkového pudinku (prášek)
- hrst rozinek
- krupicový cukr podle chuti
Suroviny na povidlovou náplň:
- menší sklenice hruškových nebo švestkových povidel
- rum podle potřeby
Suroviny na drobenku:
- 40 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 50 g hrubé mouky
Postup:
- Všechny suroviny na těsto naládujeme do mísy kuchyňského robota, bílek co nám zbyde si v hrnečku odložíme stranou. Hnětacím hákem vypracujeme hladké nelepivé těsto, v robotu to může trvat klidně 10–15 minut. Dobře propracované těsto se samo odlepí od stěn mísy.
- Těsto lehce pomoučíme, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout až zdvojnásobí svůj objem. Doba kynutí závisí na teplotě v místnosti, obvykle to trvá cca hodinu.
- Mezitím si připravíme náplně do koláčů (na tuto dávku těsta je náplň z jednoho tvarohu a jedna menší sklenička povidel akorát). Do jedné mističky dáme všechny suroviny na tvarohovou náplň a důkladně promícháme. V druhé mističce si můžeme rozmíchat povidla, pokud jsou moc tuhá, naředíme je rumem.
- V další mističce si připravíme drobenku. Máslo, mouku a cukr mneme mezi prsty, až se vytvoří drolivé kousky drobenky.
- Vykynuté těsto vyválíme na plát vysoký asi 1,5 cm. Skleničkou vykrajujeme kolečka požadované velikosti, spíš menší protože koláče ještě nakynou. Koláče rovnáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě chvíli vykynout.
- Pak do každého koláčku vymáčkneme důlek – dobře poslouží dno o trochu menší sklenice. Vytvořené důlky pak plníme oblíbenou nádivkou, například tvarohem a doprostřed dáme lžičku povidel nebo naopak.
- Když jsou koláče naplněné, vezme odložený bílek, prošleháme ho vidličkou se lžičkou studené vody a okraje koláčů jím potřeme.
- V téhle chvíli začneme předehřívat troubu na 180 °C. Koláče v mezičase ještě posypeme drobenkou a necháme naposledy kynout než se trouba dostatečně vyhřeje.
- Dva plechy koláčů pečeme najednou ve vyhřáté troubě s horkovzdušným oběhem asi 20 minut. Zhruba v polovině pečení plechy prohodíme a ještě otočíme o 180 stupňů, aby nám koláčky zezlátly pěkně rovnoměrně.